Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας

Με εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνεται σήμερα, στην πόλη της Αυλώνας, όπου έγινε η πράξη της ανεξαρτησίας και την πρωτεύουσα τα Τίρανα, ο εορτασμός της ανεξαρτησίας του Αλβανικού κράτους. Η εξιδανίκευση του παρελθόντος και η....


καλλιέργεια ενός νέου εθνικού μύθου, ο οποίος διέπεται από την ιδέα της εθνικής Αλβανίας, αποτελούν το βασικό ιδεολόγημα των εορταστικών εκδηλώσεων. Η πράξη της ανεξαρτησίας το 1912, αναφέρει περγαμηνή του προς το μουσείο της Αυλώνας, ο πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσια, ήταν «…ανεξαρτησία της εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι την Πρέσεβα, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκορίτσα.»

Βασικό ηθικό στήριγμα το γεγονός ότι σήμερα οι Αλβανοί είναι ελεύθεροι στα εδάφη τους, όπως ανέφερε σε όλες τις ομιλίες της, η πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής, Γιοζεφίνα Τοπάλι.

«Η πορεία της εθνικής σημαίας συνεχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινή ομιλία του στην Αυλώνα ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα.

Η παρουσία στις εορταστικές εκδηλώσεις των πολιτικών εκπροσώπων των Αλβανών, κυρίως από το Κόσσοβο και τα Σκόπια, είναι καθολική. Ωστόσο όμως, κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι σε απόσταση και στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο. Η αντιπολίτευση, αρνήθηκε μάλιστα να παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε η πρόεδρος της Βουλής στην Αυλώνα.

Τα αλβανικά εθνικά σύμβολα έχουν κατακτήσει το σύμπαν στη χώρα με τις γιγάντιες σημαίες να έχουν τον πρώτο λόγο. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο εθνικός ενθουσιασμός έχει καταλάβει ιδιαίτερα την νέα γενιά.
Πάνω από μισό εκατομμύριο Αλβανοί αφίχθηκαν χθες στην πόλη της Αυλώνας, πόλη η οποία σηματοδότησε την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων. Μόνο χθες πέρασαν τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας περισσότερα από είκοσι χιλιάδες άτομα.

Σήμερα οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στα Τίρανα με δύο επιπλέον ιδιαιτερότητες:- την τούρτα τεσσάρων τόνων που έχει τοποθετηθεί για κατανάλωση από το κοινό στην κεντρική πλατεία των Τιράνων και το κουρμπάνι χιλίων κριαριών, το κρέας των οποίων προορίζεται για τις άπορες οικογένειες.

Στα Τίρανα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, στρατιωτική παρέλαση στην οποία μετέχουν και σώματα του στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί παρουσία των αλβανικών αρχών και των ξένων επίσημων προσκεκλημένων.