Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Στις 13:30, αρχίζει το κρίσιμο Eurogroup

Στις 13:30 ξεκινά η συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι 17 και το ΔΝΤ θα δώσουν τα χέρια πάνω από ένα κείμενο που θα περιγράφει με αρκετά - όσο γίνεται - συγκεκριμένες δράσεις πως θα μειωθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό είναι και το περισσότερο που μπορεί να αναμένεται σήμερα, ώστε...


μετά το πακέτο να πάει προς ψήφιση στα 7 κοινοβούλια. Δεδομένου ότι το γερμανικό κλείνει στις 30 Νοεμβρίου, κανείς μπορεί να συμπεράνει πως ως τις 3 Δεκεμβρίου τα πάντα θα μπορούν να είναι στη θέση τους για να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ, το Ταμείο αφήνει να εννοηθεί ότι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ίδιων των Ευρωπαίων και παρόλαυτα συνεχίζει και υπάρχει μια διαφορά στις εκτιμήσεις μέχρι 4 μονάδες βάσης, τότε θα πει το «ναι».

Για να συμβεί αυτό πρέπει νωρίτερα οι εταίροι να έχουν πεισθεί για την ανάγκη να προχωρήσουν στις μειώσεις των επιτοκίων των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος στο 0,25% από 1,5% που είναι σήμερα και ταυτόχρονα να επιβάλουν μορατόριουμ στην πληρωμή τοκοχρεολυσίων για μια δεκαετία.

Η αθροιστική συνεισφορά των μέτρων αυτών στο χρέος αγγίζουν τα 8 δισ., όσο και το κενό που διαπιστώθηκε την περασμένη Τρίτη. Το επίπεδο του χρέους το 2020 χωρίς το πακέτο μείωσης των επιτοκίων έφτανε το 129%, με τον πλέον αισιόδοξο υπολογισμό. Τα 8 δισ. επαρκούν για να πέσει το ποσοστό στο 124%.

Πηγές του Ταμείου και της Κομισιόν που μίλησαν στην Realnews στο περιθώριο της Συνόδου μιλάνε για αμοιβαία υποχώρηση από τη Γερμανία και το ΔΝΤ, όπου το μεν πρώτο μέρος θα δεχθεί μια διευθέτηση που το Ταμείο θεωρεί «κούρεμα», έστω και στα επιτόκια και το δε Ταμείο θα μπορούσε να δεχθεί την αύξηση της οροφής του χρέους.

Με αυτό το στόχο το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης η Α. Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, παραμέρισε τις διμερείς επαφές για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και είχε ωριαία συνάντηση εργασίας με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το ευρώ κ. Τόμας Βίζερ. Ο Αυστριακός τεχνοκράτης κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια με νούμερα και πολιτικά επιχειρήματα να πείσει την καγκελάριο για την αναγκαιότητα η μείωση των επιτοκίων να περιληφθεί στο τελικό μείγμα πολιτικής.

Ως εκ τούτου από το πρωί της Τετάρτης η ομάδα εργασίας για το ευρώ συνεδριάζει με στόχο να τεκμηριώσει και να κοστολογήσει τις προτάσεις που άτυπα περιλήφθηκαν στο «περίγραμμα συμφωνίας» τα ξημερώματα τις Τετάρτης. Η κοστολόγηση και ο προγραμματισμός του συνολικού πακέτου συνεχίστηκε και το απόγευμα του Σαββάτου, όταν συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη τα μέλη του EWG, σε ανοικτή γραμμή με τους υπουργούς οικονομικών. Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός κ. Στουρνάρας και ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Τσακλόγλου.

Στο μείγμα πολιτικής που θα επιλεγεί περιέχεται και το αμφίβολης αποτελεσματικότητας πρόγραμμα επαναγοράς χρεογράφων, το οποίο όμως θα εκτελεστεί σε ανύποπτο χρόνο και με δύο πηγές κεφαλαίων.

Παρομοίως οι επιστροφές κερδών από την ΕΚΤ και τις εθνικές τράπεζες στην Ελλάδα, αναμένεται να αποτελέσουν τη βασική πηγή για τα επιπλέον κεφάλαια που απαιτούνται ώστε να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό. Πολλά από τα επιπλέον χρήματα της θρυλούμενης δόσης, στο τμήμα που υπερβαίνει τα 31,3 δισ. θα προέρχονται από εκεί.

Αυτό που δεν έχει κλείσει είναι αν το Ταμείο θα απαιτήσει και μια επιπλέον πολιτική δέσμευση για περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους στο μέλλον, με κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα (OSI) «στο κεφάλαιο». Ο Β. Σόιμπλε θεωρεί ότι αυτή η κίνηση δεν μπορεί να συζητηθεί πριν το 2015 και όχι μόνο δεν πρέπει να υπολογιστεί, αλλά και επ’ ουδενί τρόπο να διαρρεύσει, γιατί θα κάνει ζημιά στις εκλογικές επιδιώξεις της Α. Μέρκελ. Ο δε Γ. Άσμουσεν μιλώντας εκ μέρους της ΕΚΤ την απέρριψε κατηγορηματικά για την ώρα.

Πηγές του ταμείου επιδιώκουν ωστόσο με κάποιο τρόπο η σχετική δέσμευση να περιληφθεί στο λεκτικό ύφος των κειμένων.

Το δραματικό χαρακτήρα της ανάγκης η ΕΕ να τηρήσει το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων έδωσε από τη Σύνοδο Κορυφής ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας στoν Τύπο τόνισε: «πρέπει να πάρουμε απόφαση, πρέπει να βρούμε λύση» (σ.σ. τη Δευτέρα).

Χρονοδιάγραμμα

• 26 Νοεμβρίου: Eurogroup για λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους,

• 26 - 30 Νοεμβρίου: κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την έγκριση του πακέτου,

• 3 Δεκεμβρίου: Πράσινο φως για τη δόση από το τακτικό Eurogroup,

• 4 Δεκεμβρίου: συνεδρίαση του EFSF για την εκταμίευση των χρημάτων,

• 5 Δεκεμβρίου: εκταμίευση 8 δισ. προς την ΤτΕ

• 7 Δεκεμβρίου: συνεδρίαση ΔΣ ΔΝΤ για την εκταμίευση 1,5 δισ. της συμμετοχής του Ταμείου,

• 7 ως 15 Δεκεμβρίου: παροχή των εγγυήσεων 23,3 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες,

• 15 Ιανουαρίου – 15 Μαρτίου: κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας ύψους 10-12 δισ. από τις νέες προβλέψεις του προγράμματος.