Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΤ: Άνω του 140% το ελληνικό χρέος το 2020

Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της σε διαχειρίσιμο επίπεδο μέχρι το 2020 με τις τρέχουσες πολιτικές, δήλωσε στην βελγική εφημερίδα De Tijd ο Joerg Asmussen της ΕΚΤ, προβλέποντας ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι...


πιστωτές δεν θα επιτευχθεί. Το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο υποτίθεται ότι θα καθιστούσε διαχειρίσιμο το χρέος της χώρας μέχρι το 2020, μειώνοντάς το στο 116,5% του ΑΕΠ, όμως οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών έχουν εκτροχιάσει τους στόχους.

«Με αμετάβλητες πολιτικές, το χρέος το 2020 θα εξακολουθεί να κινείται υψηλότερα του 140% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ», δήλωσε ο Asmussen, όπως μεταδίδει το Reuters.

Με το συνολικό χρέος της Ελλάδας να εκτιμάται στο 175% του ΑΕΠ και πρόβλεψη για αύξησή του σχεδόν στο 190% του ΑΕΠ του χρόνου, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται τη Δευτέρα προκειμένου να προσπαθήσουν να καθορίσουν πόσο ακριβώς έχει εκτροχιαστεί η Ελλάδα και πώς να ανταποκριθούν. Οι διαφωνίες αναφορικά με τα μελλοντικά οικονομικά του ελληνικού κράτους απειλούν να καθυστερήσουν περαιτέρω την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δις. ευρώ για την Ελλάδα, σπρώχνοντας τη χώρα κοντά στην χρεοκοπία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των επιθεωρητών της τρόικας δείχνουν ότι το χρέος θα είναι τουλάχιστον στο 130% του ΑΕΠ το 2020. Το ΔΝΤ διαφοροποιείται από την Κομισιόν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης στο Reuters, με την Κομισιόν να είναι πιο αισιόδοξη.

Ο κ. Asmussen δήλωσε στην De Tijd ότι οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να διερευνήσουν ένα εύρος επιλογών για να βοηθήσουν την Ελλάδα, «συμπεριλαμβανομένων της εθελοντικής επαναγοράς χρέους, της μείωσης των επιτοκίων επί των δανείων και του αιτήματος προς την Ελλάδα να εμφανίσει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα». Μια ριζοσπαστική στρατηγική θα ήταν οι χώρες της ευρωζώνης, που έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 127 δις. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο και των δυο προγραμμάτων διάσωσης, να διαγράψουν μέρος αυτών. Όμως ο κ. Asmussen δήλωσε πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

«Η διάθεση για μια δεύτερη αναδιάρθρωση είναι εξαιρετικά χαμηλή στα κράτη μέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους που είχαν στην κατοχή τους ιδιώτες, νωρίτερα φέτος. Ο ίδιος σημείωσε πως εξακολουθεί να είναι καλύτερο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και πως η χώρα ενδέχεται να λάβει την παράταση των δυο ετών, αν και ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία ως προς το πώς θα γίνει αυτό.

«Τις επόμενες ημέρες, χρειαζόμαστε μια συμφωνία για περαιτέρω μέτρα στην Ελλάδα και επιπλέον βοήθεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε.