Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΟΟΣΑ: Η Κίνα θα γίνει η ισχυρότερη παγκόσμια οικονομία το 2016

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να χάσουν τη θέση της πρώτης παγκόσμιας οικονομικής δύναμης το 2016, καθώς θα τις ξεπεράσει τότε η Κίνα ακολουθούμενη από την Ινδία, σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιέχονται σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και...


Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Στην έκθεσή του για την παγκόσμια ανάπτυξη με ορίζοντα το έτος 2060, ο ΟΟΣΑ αναμένει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3% ανά έτος κατά μέσον όρο, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς και των προηγμένων χωρών.

"Η ισορροπία της οικονομικής ισχύος θα διαταραχθεί έντονα τα επόμενα 50 χρόνια", σύμφωνα με τον Οργανισμό στον οποίο συμμετέχουν οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.

"Η οικονομική κρίση που έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών τελικά θα ξεπεραστεί, αλλά ο κόσμος των παιδιών και των εγγονιών μας μπορεί να είναι σημαντικά διαφορετικός από τον δικό μας", αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, στην έκθεση αυτή.

"Λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τους, το συνολικό ΑΕΠ της Κίνας και της Ινδίας θα ξεπεράσει εκείνο των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G7) μέχρι το 2025. Θα είναι 1,5 φορές πιο σημαντικό έως το 2060, ενώ το 2010, αντιπροσώπευε λιγότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ της G7", διευκρινίζει ο ΟΟΣΑ.

Οι οικονομίες που γερνούν, όπως η Ιαπωνία και εκείνες της ζώνης του ευρώ, θα πρέπει σταδιακά να παραχωρήσουν έδαφος σε χώρες με νεότερους πληθυσμούς, όπως η Ινδονησία και η Βραζιλία.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία θα πρέπει να δει το ποσοστό της ανάπτυξής της να φθάνει το 2% μεταξύ του 2011 και του 2030 και στη συνέχεια να ξαναπέφτει στο 1,4% μεταξύ 2030 και 2060.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η γαλλική ανάπτυξη θα υπερβεί εκείνη της Γερμανίας που θα είναι 1,3% μεταξύ 2011 και 2030 και 1% μεταξύ 2030 και 2060.

Σε γενικές γραμμές, "το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ του επιπέδου της ζωής των αναδυόμενων αγορών και εκείνου των ανεπτυγμένων οικονομιών αναμένεται να συρρικνωθεί το 2060", τονίζει περαιτέρω ο ΟΟΣΑ.