Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Λαχανοσαλάτα μήκους 2,5 χιλιομέτρων!

Μια γιγαντιαία λαχανοσαλάτα, μήκους 2,5 περίπου χιλιομέτρων, που διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, παρασκευάστηκε σήμερα στο χωριό Αγία Βαρβάρα του Ηρακλείου, προκαλώντας τον θαυμασμό περαστικών και επισκεπτών....


της περιοχής, αναδεικνύοντας παράλληλα και τη συλλογικότητα αφού το σύνολο του χωριού μετείχε στην όλη προσπάθεια.

Η σαλάτα παρασκευάσθηκε από κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας και χρειάστηκαν περισσότεροι από τέσσερις τόνοι ντόπιο λάχανο -ένα από τα βασικά ποιοτικά προϊόντα της περιοχής- και απλώθηκε από την αρχή ως το τέλος της Αγίας Βαρβάρας καλύπτοντας γύρω στα 2,5 χιλιόμετρα όσο και το μήκος του χωριού που είναι ένα από τα μεγαλύτερα -σε μήκος- στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, με πρωτεργάτη τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού: "Η ιδέα για την λαχανοσαλάτα, άρχισε να συζητιέται πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν αναζητούσαμε κάποιο τρόπο ώστε να αναδείξουμε τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του χωριού της Αγίας Βαρβάρας. Τη γεωγραφική θέσης του χωριού, αφού βρίσκεται στο κέντρο της Κρήτης, του μήκους του, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό του και τρίτο τα ντόπια προϊόντα με κύριο, το φημισμένο Αγιοβαρβαρίτικο λάχανο".

Τελικά αποφασίσθηκε να προχωρήσουν σήμερα στην παρασκευή της γιγαντιαίας λαχανοσαλάτας, οπότε, μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες με το κόψιμο τόνων λάχανων ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και τοποθετήθηκε κατά μήκος του δρόμου στην αριστερή του πλευρά σε κατάλληλα σχεδιασμένους πάγκους.

Ακολούθησε η καταγραφή της με βίντεο και φωτογραφίες καθώς και αεροφωτογράφιση αλλά και μέτρηση της σαλάτας προκειμένου το υλικό που συγκεντρώθηκε να αποσταλεί στους υπεύθυνους των ρεκόρ Γκίνες στο Λονδίνο. Στη συνέχεια άρχισε η κατανάλωση της από τους παραβρισκόμενους με τη συνοδεία εδεσμάτων που υπήρχαν σε εικοσιένα σημεία κατά μήκος του χωριού όπου οι κάτοικοι κερνούσαν τους επισκέπτες τσικουδιά και κρασί με διάφορα εδέσματα που είχαν προετοιμάσει.

Παράλληλα με τη σαλάτα υπήρχε και έκθεση ντόπιων προϊόντων καθώς και παρουσίαση εδεσμάτων με θέμα το λάχανο.

Ακολούθησε κρητικό παραδοσιακό γλέντι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας με τον Αγιοβαρβαρίτη λυράρη Μιχάλη Καρακωνσταντάκη με χορούς και τραγούδια.
Την ικανοποίηση του για το όλο εγχείρημα εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας Γιάννης Ρογδάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η βασική τους επιδίωξη, που πέτυχε απόλυτα , είχε να κάμει με τη συλλογικότητα και τη συνεργασία των χωριανών. Όλα πήγαν κατ’ ευχή, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως τόσο οι κάτοικοι του χωριού όσο και οι επισκέπτες ήταν ιδιαιτέρα ικανοποιημένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το βράδυ, ασχολήθηκαν με τη λαχανοσαλάτα περίπου 500 κάτοικοι - εθελοντές και σήμερα άλλοι 1.000, οι οποίοι, ανά γειτονιά, έστησαν αυτό το υπέροχο Αγιοβαρβαρίτικο έδεσμα.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Ρογδάκη για την πεντανόστιμη σαλάτα, εκτός από τους 4 περίπου τόνους λάχανου, διατέθηκαν και πάνω από 100 κιλά λάδι και άλλα τόσα ντόπιο ξύδι ενώ το σύνολο των χωριανών βόηθησε για την επιτυχία της οργάνωσης που κορυφώθηκε με το κρητικό γλέντι.