Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Τα 7 βήματα προς την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα

Μόνο εύκολος τελικά δεν αποδεικνύεται ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου που απαιτείται να λάβει η χώρα μας προκειμένου να συνεχίσει να δίνει τη μάχη της δημοσιονομικής επιβίωσης και να παραμείνει....


στη ζώνη του ευρώ. Οι αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις γρήγορα εξανεμίστηκαν στο προηγούμενο Eurogroup και τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν μικρό Γολγοθά προκειμένου να καταφέρει να εκταμιεύσει τη δόση. Η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που έληξε χθες ήταν μόνο η αρχή. Από την επόμενη εβδομάδα μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο υπό τον Γιάννη Στουρνάρα αναμένουν την υλοποίηση επτά βημάτων από τους Ευρωπαίους εταίρους, έτσι ώστε να εισρεύσουν άμεσα τα χρήματα.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου: Θα πραγματοποιηθεί η νέα συνεδρίαση του Eurogroup, που θα ασχοληθεί εκτενώς με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου: Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να προχωρήσουν σε έλεγχο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η χώρα μας τηρεί όλες τις δεσμεύσεις και αν εκπληρώνει αυτή την περίοδο της εναπομείνασες υποχρεώσεις.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου: Τα περισσότερα από τα εθνικά Κοινοβούλια των δεκαέξι μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμβάλλουν στη χρηματοδότησή μας αναμένεται να κληθούν εκείνη τη μέρα να εγκρίνουν τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου: Κατά πάσα πιθανότητα το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεδριάσει αυτή τη μέρα για να ληφθεί η τελική απόφαση εκταμίευσης του διόλου ευκαταφρόνητου χρηματικού ποσού προς την Ελλάδα.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου: Μία μέρα μετά το Eurogroup θα υπογραφεί, όπως όλα δείχνουν, το νέο, επικαιροποιημένο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Κομισιόν.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου: Η μεγάλη μέρα. Η χώρα μας θα λάβει το πρώτο τμήμα χρημάτων από τα συνολικά 44 δισεκατομμύρια ευρώ, που συναποτελούν όλες τις εκκρεμείς δόσεις του τρέχοντος έτους.

Αρχές Ιανουαρίου: Τις πρώτες μέρες του 2013 θα μας δοθεί το δεύτερο και τελευταίο μέρος της δόσης-μαμούθ των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.