Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ερευνούν πιθανή εμπλοκή εταιρειών στην υποκλοπή των 9 εκατ. δεδομένων

Την άκρη του νήματος, που θα οδηγήσει στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, με πρωταγωνιστή έναν 35χρονο, στην κατοχή του οποίου εντοπίστηκε βάση δεδομένων με περισσότερες από...


εννιά εκατομμύρια εγγραφές πολιτών, αναζητά η αστυνομία. Η υπόθεση λαμβάνει νέες διαστάσεις, καθώς στο στόχαστρο των ερευνών της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - οι οποίες αποτέλεσαν αφορμή για να συλληφθεί ο 35χρονος- βρίσκονται «εταιρίες που φέρονται να εμπλέκονται σε εμπορία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ευαίσθητων και μη, που έχουν ληφθεί, κατά παράνομο, ενδεχομένως, τρόπο».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή, ο έλεγχος αυτός «απέδωσε ήδη πληθώρα στοιχείων, των οποίων κατέστη δυνατή η εν μέρει επεξεργασία, η οποία και συνεχίζεται, όπως και η αξιολόγησή τους, για την κατάρτιση του τελικού πορίσματος, προς επιβολή διοικητικών ποινών σε βάρος των εμπλεκομένων στη δραστηριότητα αυτή, αλλά και αποδόσεως ποινικών ευθυνών για πράξεις προβλεπόμενες και τιμωρούμενες από τις διατάξεις του άρθρου 22 του ίδιου νόμου και σε βάρος των προσώπων που αναφέρονται στην παρ. 9 της εν λόγω διατάξεως».

Σε βάρος του 35χρονου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Στην κατοχή του υπήρχαν ψηφιακά αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που ανήκουν σε περισσότερους από εννέα εκατομμύρια πολίτες, όπως στοιχεία ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας, ΑΦΜ και αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων.