Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Για «ομερτά» και «συμμορία» κατηγόρησε τον προκάτοχό του ο Γ.Μπουτάρης

Με βαριές εκφράσεις, όπως «ομερτά» και «συμμορία», ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έδωσε το στίγμα τού οικονομικού σκανδάλου στο κεντρικό δήμο, βάζοντας στο «κάδρο» των....


ευθυνών τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον άλλοτε στενό του συνεργάτη γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια. Καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 51,4 εκατ. ευρώ, ο Γ. Μπουτάρης έκανε λόγο για «συμμορία» που αλληλοκαλυπτόταν και «ομερτά» με δεδομένο -όπως είπε- ότι οι υπάλληλοι φοβόταν να μιλήσουν. «Υπήρχε μία προσπάθεια συσκότισης. Η αίσθησή που είχα είναι ότι πάνε να τα κουκουλώσουν», τόνισε αναφερόμενος στα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση. «Έπρεπε να μας βγει η ψυχή για να μας δώσουν κάποια χαρτιά που ζητούσαμε», παρατήρησε. Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του πρώην δημάρχου εξέφρασε την πίστη του ότι «συμμετείχε» στο σκάνδαλο. «Εάν αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά ή είναι συνένοχος ή δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Πιστεύω ότι συμμετείχε. Παρασύρθηκε. Το χρήμα είναι κακός σύμβουλος», είπε και πρόσθεσε:

«Υπήρχε ένα διάτρητο σύστημα. Δεν το ανακάλυψε ο Παπαγεωργόπουλος. Το εκμεταλλεύτηκε». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, υποστήριξε ότι δεν ήταν δυνατόν η υπεξαίρεση να γινόταν εν αγνοία του προκατόχου του και να μην αντιλήφθηκε ότι ο βασικός κατηγορούμενος, πρώην ταμίας, Παναγιώτης Σαξώνης, έπαιρνε μετρητά. «Να τον δούλεψε μία-δύο φορές, αλλά δέκα χρόνια να μην πήρε χαμπάρι, δεν γίνεται», κατέθεσε χαρακτηριστικά.

Για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μ. Λεμούσια, ο Γ. Μπουτάρης είπε ότι ήταν αυτός που έλυνε και έδενε στο δήμο. «Ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου, ο κολλητός του. Είχε υπερεξουσίες», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν γινόταν τίποτα στο δήμο χωρίς να περάσει από τον πάγκο του Λεμούσια». Είπε ακόμη ότι ο πρώην γραμματέας λειτουργούσε με την αντίληψη «l'Etat, c' est moi» (σ.σ. «το κράτος είμαι εγώ») και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πιο πιθανό ήταν να «έπιασε» ο Λεμούσιας τον Σαξώνη για να «τον βάλει στο κόλπο». Σε ερώτηση του δικαστηρίου για τον ισχυρισμό των Β. Παπαγεωργόπουλου και Μ. Λεμούσια ότι δεν γνώριζαν τον πρώην ταμία, απάντησε: «Όλος ο κόσμος ήξερε ότι ο Σαξώνης ήταν το χαϊδεμένο παιδί της διοίκησης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού πήγαν τα χρήματα της υπεξαίρεσης, από τι στιγμή που δεν βρέθηκαν σε λογαριασμούς ή δεν διαπιστώθηκαν άλλες ύποπτες τραπεζικές κινήσεις, ο μάρτυρας παρατήρησε: «Αφού δεν εντοπίζονται, ούτε λείπουν, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ήταν έξυπνοι και τα κρύψανε. Υπάρχουν χίλιοι τρόποι να κρύψεις λεφτά». Για τους τρεις αντιδημάρχους Οικονομικών που κατηγορούνται για την υπόθεση εκτίμησε ότι αντιλήφθηκαν την υπεξαίρεση αλλά «είπαν μακριά από μένα». «Έβλεπαν τα καθημερινά δελτία ταμείου και τις επαναλαμβανόμενες αναλήψεις μετρητών του Σαξώνη. Αυτό έπρεπε να τους είχε βάλει ψύλλους στ' αυτιά». Κατονόμασε δε ως συνενόχους για το σκάνδαλο τους δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας, τους οποίους μάλιστα κατονόμασε.

Περιέγραψε την δεινή οικονομική κατάσταση που βρήκε στα ταμεία του δήμου μόλις ανέλαβε το «τιμόνι» του δήμου, απαριθμώντας τις οφειλές προς τους προμηθευτές, την Εφορία κ.ά. αλλά και τις «πλασματικές υπερωρίες», ύψους 3 εκατ., που, όπως κατέθεσε, «κληθήκαμε να καταβάλλουμε στους εργαζόμενους». Υπογράμμισε ακόμη ότι το διπλογραφικό σύστημα στο δήμο «λειτουργούσε εν μέρει». O Γ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εκδικητική μανία εναντίον του Β. Παπαγεωργόπουλου, τονίζοντας, πάντως, ότι εάν έκανε λάθος να πάει φυλακή.

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα 51 εκατ. ευρώ του δήμου». Στο μεταξύ, μετά το πέρας της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας και κατά την αποχώρηση του από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, ο Β. Παπαγεωργόπουλος, απαντώντας στους επ' ακροατηρίου ισχυρισμούς του Γ. Μπουτάρη είπε: «Όταν είχε γίνει γνωστό το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης ο κ. Μπουτάρης είχε πει με γραπτή δήλωση ότι με σέβεται και με υπολήπτεται και τώρα λέει άλλα. Φαίνεται λοιπόν ποια είναι η αξιοπιστία του κ. Μπουτάρη».