Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Μέρκελ: Μπορεί να μην κλείσει η συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Μπορεί να μην υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Είναι σημαντικό να βρεθεί μια....


λύση», δήλωσε η κ. Μέρκελ. «Δεν ξέρω αν αυτό θα επιτευχθεί μέσα σε αυτές τις δύο μέρες» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη συνάντηση. Η ίδια είπε πάντως ότι είναι έτοιμη για συμβιβασμούς όσον αφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι
η Γερμανία θέλει να φτάσει τον στόχο αυτό αλλά «μπορεί να χρειαστούμε και ένα επιπλέον στάδιο».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα πρέπει να προωθεί την ανάπτυξη.

Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι επιζητεί έναν συμβιβασμό κι όχι να θέσει ένα τελεσίγραφο.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός» και καμία χώρα «δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει, διαφορετικά δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη».

Αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. δεν θα ήταν «τραγωδία» δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Με «βέτο» απειλεί ο Μόντι

Η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα του, προειδοποίησε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στης προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις», δήλωσε ο Μόντι κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις που είναι απαράδεκτες. Φυσικά, εμείς θα υιοθετήσουμε μία εποικοδομητική προσέγγιση εάν δεν καταλήξουμε σε μία συμφωνία κατά την παρούσα σύνοδο, αλλά θα είμαστε τόσο αυστηροί με την Ευρώπη, όσο είμαστε με τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Μόντι, εννοώντας την πολιτική αιματηρής λιτότητας που εφαρμόζει στη χώρα του.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται «πολύ σοβαρές και δύσκολες», διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.