Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Το σπίτι των ονείρων τους... έγινε σύμβολο του "Σάντι"

Όταν πριν από έξι μήνες μετακόμισε με τη φίλη του στο σπίτι των ονείρων τους, γνωστό ως «το σπίτι της πριγκίπισσας», στην πόλη Γιούνιον Μπιτς του Νιου Τζέρσεϊ, σαφώς και δεν φανταζόταν ότι σε λίγο χρονικό διάστημα αυτό θα καταστραφεί και μάλιστα θα αναδειχτεί ως ένα....


σύμβολο της μανίας του τυφώνα «Σάντι». Ο λόγος για τον 34χρονο Τζον Ζώη, πωλητής αυτοκινήτων στο επάγγελμα, ο οποίος, όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης, εγκατέλειψε το σπίτι του, που χτυπήθηκε με μανία από την «Σάντι», που τώρα υψώνεται μισοερειπωμένο, σαν φάντασμα, να αγναντεύει τη θάλασσα.

Στην περίπτωση του ομογενούς αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal». Σε δηλώσεις του ο κ. Ζώης είπε ότι προοριζόταν να γίνει το σπίτι τους, όπου μαζί με τη σύντροφό του, Μέριντιθ Σροάζμπερ, θα ανέτρεφαν την οικογένειά τους.

Τώρα, το μισό σπίτι έχει καταρρεύσει, η μία του πλευρά έχει μεταποιηθεί σε σωρό ερειπίων από τη μανία του τυφώνα, ο οποίος κατάστρεψε πάνω από 200 σπίτια σ’ αυτή την παραλιακή πόλη.

Η εικόνα του μισού σπιτιού τραβάει σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον των φωτογράφων. Η επισυναπτόμενη φωτογραφία έχει δημοσιευθεί σε πολλά έντυπα και κοσμεί το εξώφυλλο της τρέχουσας έκδοσης του περιοδικού «Νιούσγουϊκ».

Άντεξε από το 1885

Η περιουσία ανήκει εξ αδιαιρέτου στον Κωνσταντίνο και τη Βαρβάρα Ζώη, πατέρα και θεία του Τζον Ζώη. Το αγόρασαν το 1994, προς 117.900 δολάρια, σύμφωνα με τα αρχεία ακινήτων. Τότε, ο Κωνσταντίνος Ζώης το θεώρησε ως θαυμάσια αγορά.

«Από μόνο του το οικόπεδο έχει πολύ μεγάλη αξία, χωρίς το σπίτι. Είναι ένα θαυμάσιο κομμάτι ακίνητης περιουσίας. Μερικές φορές είσαι τυχερός και μερικές άτυχος, κι αυτό συμβαίνει τώρα», είπε ο κ. Ζώης.

Το σπίτι οικοδομήθηκε το 1855.

Μερικοί κάτοικοι ισχυρίζονται ότι «το σπίτι της πριγκίπισσας» ήταν κάποτε μέρος ελεύθερης έκφρασης ή ακόμα και οίκος ανοχής.

Από τότε, μέχρι σήμερα, το σπίτι άντεξε σε πολλές μπόρες και καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένου και του τρομερού τυφώνα, 3ης κατηγορίας, του 1938, που χτύπησε την περιοχή.

Ο Κωνσταντίνος Ζώης, ο οποίος διδάσκει Μετεωρολογία στο πανεπιστήμιο Kean, πίστευε ότι έχοντας επιβιώσει το σπίτι έπειτα από τόσα πολλά δεν θα έπεφτε τώρα.

«Δεν μπορούσα να διανοηθώ, ούτε μία στο εκατομμύριο, ότι το σπίτι θα μπορούσε να υποστεί την τωρινή καταστροφή», τονίζει.

Την περασμένη εβδομάδα η οικογένεια Ζώη επέστρεψε στο Γιούνιον Μπιτς, με δύο αρχιτέκτονες κι έναν εργολάβο, για να διερευνήσουν εάν κάποια μέρη της οικοδομής θα μπορούσαν να διασωθούν. Οι αρχιτέκτονες είναι αισιόδοξοι για την επανοικοδόμηση του σπιτιού, βάσει των προδιαγραφών ασφαλείας που υπαγορεύει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών.

Η κ. Ζώη έμεινε κατάπληκτη όταν είδε ότι το υπνοδωμάτιο στον δεύτερο όροφο είχε μείνει εντελώς ανέγγιχτο. Ανέβηκε στο δεύτερο όροφο από την κατεστραμμένη μεριά του σπιτιού, για να πάρει ό,τι μπορούσε, συμπεριλαμβανομένου ενός κουτιού με χρυσαφικά και δύο αγαλματιδίων.

Ο Τζον Ζώης πήρε μερικά ρούχα της φίλης του, μέσα από τα χαλάσματα, όπου βρήκε μέσα σε κουτί μία χρυσή αλυσίδα του παππού του, ένα εισιτήριο από παγκόσμιο κύπελλο και φωτογραφίες της αδελφής του Τζένιφερ, η οποία έφυγε από τη ζωή, πριν από τρία χρόνια, σε ηλικία 33 ετών.