Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ανάσα για τους δανειολήπτες (λέμε τώρα)

Το τελευταίο διήμερο κυκλοφορεί η είδηση περί νομοσχεδίου που προτείνεται από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν οι δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να αποπληρώνουν ευκολότερα, δηλαδή μια....


«ανάσα» σε όσους ζορίζονται. Διαβάζοντας παραλλαγές της είδησης αυτής και σε συνδυασμό με τα σχόλια, τόσο στο δικό μας blog, όσο και σε άλλα, καταλήγω στα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Γίνεται προσπάθεια να «ξεκοκκινήσουν» κυρίως τα στεγαστικά δάνεια, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να τα τιτλοποιήσουν και να τα πουλήσουν σε επιθετικούς επενδυτές του εξωτερικού. Δηλαδή στόχος δεν είναι η διευκόλυνση των οφειλετών, αλλά η εξασφάλιση των τραπεζών.

2. Εξαιρούνται οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, επειδή αυτά δεν μπορούν να τιτλοποιηθούν και να πουληθούν χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις (προσημειώσεις – υποθήκες) ή τουλάχιστον δεν μπορούν να πιάσουν αξιοπρεπή τιμή. Υπάρχει όμως η πρόβλεψη, ότι αν οι οφειλέτες εγγράψουν με τη δική τους θέληση προσημείωση, τότε μπορούν να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση. Ουσιαστικά δηλαδή, βάζει τους οφειλέτες να κάνουν μια διαδικασία, που θα εξασφαλίσει την τράπεζα, με δικά τους έξοδα και χάνοντας τα όποια πλεονεκτήματα τους δίνει ο νόμος, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

3. Δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά σε κούρεμα, έστω και μικρό, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις με τεράστια ευκολία μας άφησαν «γουλί» από τα κουρέματα σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και αύξηση της φορολογίας.

4. Παραπλανούν τους οφειλέτες, αναφερόμενοι σε χαμηλό επιτόκιο, το οποίο όμως θα ισχύει μόνο για μια μικρή περίοδο χάριτος. Το τι σφαγή θα επακολουθήσει μετά, δεν το λέει κανένας.

5. Εννοείται πως όταν οι οφειλέτες προχωρούν σε οικειοθελή ρύθμιση δανείων, αναγνωρίζουν αυτόματα το σύνολο της οφειλής τους, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, ασχέτως αν περιέχει παράνομες χρεώσεις και τόκους. Και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, όλες οι συμβάσεις ρύθμισης δανείων περιέχουν όρους, σύμφωνα με τους οποίους, ο οφειλέτης αποποιείται των τυχόν δικαιωμάτων του.

Συμπερασματικά και σε απλή δημοτική: Άλλη μια αλητεία του πολιτικού κατεστημένου σε βάρος του πολιτών.
daneiakartes.info