Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Γιούνκερ και Λαγκάρντ επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σύγκρουση για το Ελληνικό πρόβλημα

Οι νέες δηλώσεις των Κριστίν Λαγκάρντ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναδεικνύουν τη διάσταση στις απόψεις ΔΝΤ και Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και για το πόσο....


κοντά βρίσκεται μια συμφωνία επί του κρίσιμου αυτού ζητήματος. Αναλυτικότερα:

Μια συμφωνία ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους της χώρας θα πρέπει να στηρίζεται «στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους» δήλωσε, σε συνέντευξή της στο Reuters, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, εν όψει της συνόδου του Eurogroup, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.

Η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό μια συμφωνία να προσφέρει μια διαρκή λύση για το χρέος της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η πρόκληση περαιτέρω ζημιάς στην ελληνική οικονομία.

«Πάντα προσπαθώ να είμαι δημιουργική, αλλά καθοδηγούμαι από δύο στόχους» σημείωσε: «Να φτιάξουμε και να εγκρίνουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, που είναι στέρεο, που είναι πειστικό σήμερα, που θα είναι βιώσιμο αύριο, που είναι εδραιωμένο στην πραγματικότητα κι όχι σε ευσεβείς πόθους».

«Ο δεύτερος στόχος είναι να διατηρήσουμε την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα των συμβουλών που δίδουμε, όχι για το ίδιο το Ταμείο, το οποίο προφανώς αποτελεί δική μου έννοια, αλλά για να το προσφέρουμε αυτό στους Ευρωπαίους, καθώς αυτό είναι που τους ενδιαφέρει» σημείωσε.

Από την πλευρά του, πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης με το ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους διαπιστώνει ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Εργαζόμαστε εντατικά για ένα συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα και έχει σημειωθεί πρόοδος» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Τόνισε παράλληλα ότι μένει να δούμε κατά πόσο οι διαφορές αυτές θα έχουν γεφυρωθεί μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ερχόμενη Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ επιμένει στο στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ενώ η ΕΕ αντιπροτείνει από την πλευρά της να μετατεθεί για το 2022 ο στόχος μείωσης του χρέους.

Ο πρόεδρος του Εurogroup ζήτησε παράλληλα να σταματήσουν οι προερχόμενες από τη Γερμανία και την Αυστρία απειλές περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι φωνές αυτές βλάπτουν την Ελλάδα, παρατήρησε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη» προς την Αθήνα και να «προσέχουμε τα λόγια μας».

Ο κ. Γιούνκερ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Μπίλεφελντ. «Όταν προβλέπεται η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή» επισήμανε, «κανείς δεν θα επενδύσει στη χώρα. Είναι περισσότερο ενδεδειγμένο να συγκρατεί κανείς το στόμα του και να δείχνει αλληλεγγύη για την Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπενθύμισε ακόμη ότι κατά το παρελθόν και η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες παραβίασαν τα κριτήρια σταθερότητας συνοχής της ε«υρωζώνης. "Ο καθένας φέρει το μερίδιό του στην ευθύνη» δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει σημαντικά πιο ανταγωνιστική και έκανε λόγο για «προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας που έβλαψαν το κοινό καλό».