Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Η διχογνωμία για την Ελλάδα στα αμερικανικά ΜΜΕ

Η διχογνωμία ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαίους, για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, προβάλλεται σε αμερικανικά ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το Eurogroup δεν έλαβε...


τελικά απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης δεν συμφώνησαν σχετικά με το μακροπρόθεσμο σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους.

Η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", σε ανταπόκρισή από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται στις διαφορετικές απόψεις, μεταξύ των θεσμικών πιστωτών της Ελλάδας, όσον αφορά τη μείωση του χρέους της, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως σημειώνεται, ζητά σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις των αξιωματούχων, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Eurogroup, έδειξαν τη διαφωνία που επικρατεί σχετικά με το ελληνικό χρέος και τα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν ώστε να αποδεσμευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η πίεση για τη λήψη σχετικής απόφασης ήρθη, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης καθώς οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ελλάδα διαθέτει τη δυνατότητα μετακύλησης των ομολόγων 5 δισ. ευρώ που λήγουν την Παρασκευή.

Όπως τονίζεται, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την τοποθέτησή της μετά την λήξη των εργασιών, αναφέρθηκε στις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των διεθνών πιστωτών, επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ΔΝΤ ανθίσταται των πιέσεων από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για να αποφευχθούν οι πολιτικά επώδυνες αποφάσεις για την αλλαγή των όρων της συμφωνίας. Επίσης, το ΔΝΤ πιέζει παράλληλα για τη μείωση του ελληνικού χρέους που κατέχει η Ευρωζώνη.

Σε άλλη ανταπόκριση στην ίδια εφημερίδα υποστηρίζεται ότι, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που συμμετέχουν στις συνομιλίες και που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι απόψεις της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διαφέρουν κατά οχτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Αν οι πιστωτές δεν κατορθώσουν να επιβεβαιώσουν ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει σε ένα βιώσιμο επίπεδο μεσοπρόθεσμα, το ΔΝΤ θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τη διάσωση της Ελλάδας, όπως τονίζεται, προσθέτοντας ότι χωρίς την περαιτέρω χρηματοδότηση, θα εξαντληθούν σύντομα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Οι αξιωματούχοι δεν ξεκαθάρισαν το ακριβές ποσοστό που επιθυμούν οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι η χώρα θα κατορθώσει τελικά να εξοικονομήσει τα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα από 48 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το ΔΝΤ πιέζει την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε διαγραφή του ελληνικού χρέους κατά 50 δισ. ευρώ, πληροφορία που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε.

Η "Νιου Γιορκ Τάιμς", σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, κάνει αναφορά στα εγκώμια που απέσπασε την Τρίτη η Ελλάδα στη σύνοδο του Eurogroup για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ καταγράφονται οι αποφάσεις για τη διετή επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής και το αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 33 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετέθεσαν ωστόσο για τις 20 Νοεμβρίου την λήψη απόφασης για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, παρέχοντας έτσι τον αναγκαίο χρόνο στους διεθνείς πιστωτές και στα εθνικά κοινοβούλια να αξιολογήσουν την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των δεσμεύσεών της, όπως τονίζεται.

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται η δημόσια διαφωνία μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με τον χρόνο που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ώστε να καταστεί το χρέος της βιώσιμο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε για παράταση του χρόνου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ από το 2020 που προβλέπεται σήμερα στο 2022, ενώ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων που θα διασφαλίζουν τη μελλοντική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το πρακτορείο "Μπλούμπεργκ", σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται στα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να δοθεί διετής επιμήκυνση στην Ελλάδα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, δεσμευόμενοι ότι θα καλύψουν την πρόσθετη χρηματοδότηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών, όπως υπογραμμίζεται, ανέβαλαν ωστόσο για τις 20 Νοεμβρίου τη λήψη απόφασης για τον τρόπο κάλυψης των πρόσθετων οικονομικών αναγκών της Ελλάδας που ανέρχονται στα 32,6 δισ. ευρώ, ενώ δεν κατέστη σαφές εάν θα συνεχιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην χρηματοδότηση της χώρας.

Οι πιστωτές της Ελλάδας, με πρώτη τη Γερμανία επέλεξαν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας, με στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας και της εξόδου της από το ευρώ, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από όσα όφειλε να κάνει, υιοθέτησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και έναν εντυπωσιακό προϋπολογισμό για το 2013» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη λήξη των εργασιών, προσθέτοντας ότι εξετάζεται μια σειρά δυνατοτήτων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, πέραν της διαγραφής των δανείων των επίσημων πιστωτών.