Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Βουλή προς Σιαρλή: Δώστε τη λίστα με τους εκατομμυριούχους

Κατάθεση στη Βουλή της "κυπριακής" λίστας Λαγκαρντ ζητείται από τον υπουργό Οικονομικών. Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με επιστολή της ζητά από τον Βάσο Σιαρλή να καταθέσει ονομαστικό κατάλογο όσων έχουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες ύψους...


εκατόν εκατομμυρίων ευρώ. Ζητά παράλληλα ονομαστικό κατάλογο όσων ατόμων έχουν καταθέσεις σε οποιαδήποτε τράπεζα του εξωτερικού. Οι πελάτες της HSBC. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, νέα λίστα αποκαλύπτει πάνω από 4.500 διεθνείς πελάτες της τράπεζας HSBC, στους οποίους περιλαμβάνονται 97 Ελληνες και 134 Ελληνοκύπριοι, με «offshore» λογαριασμούς στο κατάστημα της HSBC στα Νησιά Τζέρσεϊ.
Η λίστα αυτή την οποία διέρρευσε υπάλληλος τράπεζας και αποκαλύπτει πάνω από 4.500 διεθνείς πελάτες -η συντριπτική πλειοψηφία τους (4.300) είναι Βρετανοί- βρίσκεται ήδη στα χέρια της αγγλικής εφορίας, η οποία ερευνά εάν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Την αποκάλυψη για την ύπαρξη της λίστας έκανε η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, αναφέροντας μάλιστα ότι ανάμεσα στους συγκεκριμένους πελάτες της HSBC και μάλιστα με υψηλές καταθέσεις είναι και έμποροι ναρκωτικών και άτομα που βαρύνονται με ποινικά και οικονομικά εγκλήματα, γεγονός που αφήνει εκτεθειμένη την τράπεζα για τον έλεγχο που ασκεί στους πελάτες της για την προέλευση των χρημάτων τους.
Στην τράπεζα HSBC έχει επιβληθεί από τις αμερικανικές Αρχές χρηματικό πρόστιμο 1.500.000 δολάρια για ξέπλυμα χρήματος.
Οι ξένοι πελάτες της HSBC που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα, και αφορά και τους Ελληνες και Ελληνοκύπριους καταθέτες, είναι βέβαιο θα περάσουν από τον έλεγχο της αγγλικής εφορίας, για να ερευνηθεί αν έχουν επαγγελματικές δραστηριότητες στην Αγγλία, οπότε θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο για τους λογαριασμούς τους στα Νησιά Τζέρσεϊ.