Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Να σταματήσει ο αποκλεισμός των μαθητών Ρομά από τα σχολεία

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Να σταματήσει ο αποκλεισμός των παιδιών Ρομά από τα ευρωπαϊκά σχολεία ζητεί ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς. Με δημόσια διακήρυξη του, ο....


Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς καλεί τις κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τεθεί τέρμα στον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από τα ευρωπαϊκά σχολεία. Όπως αναφέρει ο Επίτροπος οι συνέπειες του αποκλεισμού και του διαχωρισμού των παιδιών Ρομά στα ευρωπαϊκά σχολικά συστήματα είναι καταστροφικές, ενώ υπογραμμίζει ότι ο διαχωρισμός των Ρομά από την εκπαίδευση των γηγενών παιδιών έχει και υψηλό οικονομικό κόστος για τα κράτη-μέλη.

Επικαλούμενος τα στοιχεία έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Επίτροπος αναφέρει ότι η απώλεια παραγωγικότητας στη Σερβία, λόγω της παροχής ξεχωριστής εκπαίδευσης στα παιδιά των Ρομά, έφθασε τα 231 εκατ. ευρώ το χρόνο, στην Τσεχία τα 367 εκατ. ευρώ, στην Βουλγαρία τα 526 εκατ. ευρώ και στη Ρουμανία τα 887 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα του διαχωρισμού των παιδιών Ρομά από την εθνική εκπαίδευση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στην Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, στη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σερβία.