Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Τσίπρας: Εκτροπή για τη δημοκρατία οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Ιδιαίτερα οξύς στην κριτική του προς την τρικομματική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις και νομοθετεί ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, με αφορμή την οργανωτική ανασυγκρότηση...


του κόμματός του. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για θεσμικές παρεκτροπές, με βάση το γεγονός ότι εσχάτως έχουν εκδοθεί 11 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και δεκάδες υπουργικές αποφάσεις, ουσιαστικά κατά παράκαμψη του Κοινοβουλίου.

«Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου βάζουν όσα δεν τόλμησαν να βάλουν στο νομοσχέδιο» συμπλήρωσε. «Η χώρα μετατρέπεται σε μια αποικία χρέους και οι τροϊκανοί επίτροποι θα κυβερνούν ερήμην των διαδικασιών στο κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται απλά για μία εκτροπή. Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με παραχάραξη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Έχουμε να κάνουμε με σταδιακή μετατροπή της χώρας σε μια άλλη χώρα. Έκθετος δεν είναι μόνο ο Σαμαράς, αλλά και Βενιζέλος, Κουβέλης που συναινούν».

«Είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο. Μόνη μας επιλογή να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τους σταματήσουμε. Να πούμε ως εδώ με τις εκτροπές, ως εδώ με τη δικτατορία των αγορών, με έναν πρωθυπουργό που δίνει χρόνο στην κυρία Μέρκελ, οδηγώντας σε ασφυξία τη χώρα. Τέρμα με την πολιτική της υποτέλειας» τόνισε.

Κάλεσε δε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να απευθύνει έστω μία προτροπή στα κόμματα, να κάνει τουλάχιστον μία πολιτική παρέμβαση, τονίζοντας: «38 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση μπορεί η Δημοκρατία να λειτουργεί με όρους διαταγμάτων;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε επίσης έντονα και για την καθυστέρηση στη συζήτηση της πρότασής του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. «Η τρικομματική κοινοπραξία βασίζεται στην ομερτά. Στη συγκάλυψη των ευθυνών».

Αναλόγως σκληρή ήταν και η κριτική προς την κυβέρνηση για το χειρισμό του οικονομικού προβλήματος. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι δεν διαπραγματεύεται, αλλά έχει μετατραπεί σε χειροκροτητή της κυρίας Μέρκελ, εν όψει των γερμανικών εκλογών.

«Η κυβέρνηση παραδομένη, χωρίς φωνή και με το χέρι απλωμένο περιμένει τις αποφάσεις των άλλων για τη χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι η λύση για το πρόβλημα είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους τώρα και η διαμόρφωση μίας αναπτυξιακής πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τις κατηγορίες της τελευταίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο λόμπι της δραχμής.

«Στεναχωριέμαι που υιοθετεί την ατζέντα του κ. Σαμαρά και μας ασκεί κριτική από τα δεξιά» σημείωσε, ενώ για τη ΔΗΜΑΡ είπε ότι τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση ο όρος «Αριστερά», που χρησιμοποιεί το κόμμα του κ. Κουβέλη. «Είναι Αριστερά μία δύναμη που βάζει πλάτη στην ισοπέδωση της κοινωνίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας των αντιμνημονιακών δυνάμεων, κυρίως εκείνων, που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, ενώ δεν απέκλεισε και άνοιγμα στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Προέβλεψε ωστόσο ότι θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό μέχρι τις εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως για το τι θα κάνει το κόμμα του, εάν τεθεί θέμα απλής αναλογικής από την κυβέρνηση.

«Η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου φανερώνει το φόβο τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία» σημείωσε και διαμήνυσε ότι «δεν θα τυλίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία κόλλα χαρτί, το μείζον είναι να γίνουν τώρα εκλογές».

Ολόκληρη η αρχική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη έχει ως εξής:

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή συνέντευξη έχει αποκλειστικό σκοπό να σας ενημερώσουμε για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην πορεία προς τη δημοκρατική του εμβάθυνση και τη μετεξέλιξή του από συνεργατικό σχήμα συνιστωσών σε ενιαίο φορέα, ενιαίο δημοκρατικό κόμμα των μελών του.

Η ευθύνη που μας βαραίνει σε αυτή την προσπάθεια ξεπερνάει τη σκοπιά μιας παράταξης, ξεπερνάει το πλαίσιο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Είναι ευθύνη απέναντι στην κοινωνία που δοκιμάζεται, απέναντι στο λαό μας που γονατίζει, απέναντι στον τόπο που περνάει για άλλη μια φορά δραματικές στιγμές.

Την ώρα που προχωράμε στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, βρισκόμαστε σε μια τραγική στιγμή για την κοινωνία. Πάνω από 2.340.000 συμπολίτες μας μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Διανύουμε ήδη, θα μπούμε σε λίγο στον έκτο χρόνο ύφεσης, γεγονός που δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για μια χώρα σε περίοδο ειρήνης Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει τέτοιες στιγμές από τότε που βρέθηκε στη δίνη μεγάλων πολέμων στην περιοχή.

Το ΑΕΠ έχει μειωθεί πάνω από 20 μονάδες από την έναρξη της κρίσης.

Το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει.

Δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά, δημιουργώντας στρατιές ανέργων.

Σε αυτές τις συνθήκες το καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο απέναντι στην αριστερά και στην ιστορία της.

Το καθήκον μας είναι απέναντι στον τόπο και το λαό.

Είναι καθήκον σωτηρίας.

Είναι το καθήκον μας να σταματήσουμε τη καταστροφή, να οργανώσουμε την ανατροπή, να σχεδιάσουμε την ανοικοδόμηση της πατρίδας μας.



Και αυτό το καθήκον δεν μπορούμε να το εκπληρώσουμε ως εντολοδόχοι, αναλαμβάνοντας μια εργολαβία κατ΄ ανάθεση.

εις πέρας, να το επιμεριστούμε πολλοί και πολλές.

Για αυτό και καλούμε όλους τους πολίτες που μας ψήφισαν, που μας στήριξαν, που πιστεύουν στις ειλικρινείς μας προθέσεις, που ελπίζουν στη προσπάθειά μας, τους καλούμε να έρθουν μαζί μας, να γίνουν συμμέτοχοι, όχι να παρακολουθούν από απόσταση.

Να ενταχθούν στις γραμμές μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν θα τα καταφέρει αν δεν γίνει ένα με όλους όσοι τον υποστηρίζουν και προσδοκούν από αυτόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν θα τα καταφέρει αν δεν αλλάξει.

Θέλουμε να αλλάξουμε.

Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να είσαι εσύ, όπως λέει και το σλόγκαν στις αφίσες και την καμπάνια μας.

Όχι μια γραφειοκρατική νομενκλατούρα ηγεσιών. Δεν θέλουμε να αναπαραστήσουμε το μοντέλο κόμματος που έχουμε δει στη χώρα μας από τη μεταπολίτευση και μετά. Ξέρουμε ότι δεν είναι μια εποχή που η ένταξη σε κομματικούς οργανισμούς είναι κάτι συνηθισμένο, δεν είναι της μόδας όπως ήταν άλλες εποχές –και όχι αδίκως. Γι αυτό λοιπόν εμείς δεν θέλουμε να αντιγράψουμε ένα παρωχημένο κομματικό μοντέλο. Δεν θέλουμε να είμαστε μια γραφειοκρατική νομενκλατούρα ηγεσιών, αλλά ένα πλατύ λαϊκό δημοκρατικό σχήμα, που θα στηρίζεται στα μέλη και στον κόσμο του.

Φίλες και φίλοι.

Βρισκόμαστε σε οριακή στιγμή για τον τόπο και για τη δημοκρατία.

Μπορεί να πέρασε η 16η Νοεμβρίου, ορόσημο που έθεσε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών για την εξάντληση των αποθεματικών στα ταμεία του κράτους. Είχε πει ο υπουργός των Οικονομικών ότι στις 16 θα πεινάσουμε, θα πάθουμε ασφυξία. Δεν πεινάσαμε στις 16. Ο κόσμος πεινάει εδώ και πάρα πολύ καιρό, η κοινωνία έχει πάθει ασφυξία εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτό που εξαντλήθηκε στις 1`6 δεν ήταν τα αποθεματικά στα ταμεία. Αυτό που εξαντλείται καθημερινά είναι η αντοχή του λαού μας απέναντι στο ψέμα και την υποκρισία.

Σήμερα, 19 Νοεμβρίου είμαστε μπροστά σε 4 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις 10 υπουργικές αποφάσεις, με όλα όσα δεν τόλμησαν οι συνεταίροι της κυβέρνησης να βάλουν μέσα στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε οριακά από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο στόχαστρό τους πια δεν είναι μόνο η οικονομία και η κοινωνία, αλλά η ίδια η δημοκρατία, η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο κ. Σαμαράς όταν έλεγε ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα, έλεγε τη μισή αλήθεια.

Εννοούσε ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή.

Διότι η Βουλή εξορίζεται από την πολιτική ζωή του τόπου.

Δεν μπαίνει απλά στο περιθώριο, καταργείται η λειτουργία της.

Πλέον οι τροϊκανοί επίτροποι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σαν τις χτεσινές θα κυβερνούν ερήμην των συσχετισμών και των διαδικασιών στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δεν πρόκειται απλά για μια εκτροπή.

Δεν έχουμε να κάνουμε με παραχάραξη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Έχουμε να κάνουμε πια με τη σταδιακή μετατροπή της χώρας μας σε μια άλλη χώρα.

Έχουμε να κάνουμε με αυτό που ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος , χρησιμοποιώντας αυτές τις «ανεύθυνες εκφράσεις του ΣΥΡΙΖΑ», είχε πει προτεκτοράτο. Η χώρα μας μετατρέπεται σε μια αποικία χρέους και καταστρατηγείται το Σύνταγμα και η ίδια η δημοκρατία.

Και σ΄ αυτό το έγκλημα εκποίησης της χώρας μας έκθετος δεν είναι μόνο ο κ. Σαμαράς αλλά και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης οι οποίοι συναινούν.

Στις πράξεις αυτές που δένεται χειροπόδαρα, αλλά και στις ρυθμίσεις αυτές που καταστρατηγούν την ίδια τη δημοκρατία.

Αναρωτιέμαι, δεν ήξεραν δέκα μέρες πριν τις απαιτήσεις της τρόικας; Τις επιπλέον απαιτήσεις για τη δόση;

Δεν τόλμησαν βέβαια να τις φέρουν προς ψήφιση, γιατί ενδεχομένως γιατί φοβήθηκαν ότι δεν θα είχαν έστω αυτή την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Θέλω όμως να μείνω λίγο στο θέμα της διαδικασίας, γιατί δεν είναι διαδικαστικό, είναι ουσιαστικό.

Σε δύο μήνες έχουμε 11 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Και αναρωτιέμαι, πώς μπορεί να κυβερνιέται μια χώρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου; Όλοι οι νόμοι, που έχουν έρθει στο Κοινοβούλιο έρχονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή λειτούργησε μία μόνο ώρα. Από τις αρχές Σεπτέμβρη, τέλη Αυγούστου έχουν καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε ως εδώ, την οποία την οποία την έχουν θαμμένη σε κάποια συρτάρια δυόμισι μήνες τώρα και πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ ότι θα τη φέρουν προς συζήτηση ταυτόχρονα με μια πρόταση που θα βγάλουν ως ταχυδασκτυλουργοί από τα μανίκια τους και θα αφορά στο ίδιο θέμα, χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιεί ευθύνες. Γιατί αυτή η τρικομματική κοινοπραξία βασίζεται σ΄ αυτό που είχαμε πει κάποτε στη Βουλή και είχε ενοχλήσει πολλούς, στην ομερτά, στη συγκάλυψη των ευθυνών,

Προχωρούν λοιπόν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου λες και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, σε πολιορκία. Αναρωτιέμαι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που υπογράφει αυτές τις πράξεις έχει άποψη για όλα αυτά. Αναρωτιέμαι.. Και αναρωτιέμαι πού μπορεί να οδηγηθεί η χώρα και η δημοκρατία σ΄ αυτό τον τόπο.

Το μόνο που τους νοιάζει είναι τα κόμματά τους μη διαλυθούν μία ώρα αρχύτερα. Και δεν τους απασχολεί καθόλου αν διαλύουν τη δημοκρατία και την ίδια την κοινωνία.

Αύριο, 20 Νοεμβρίου, στο Eurogroup, μία κυβέρνηση παραδομένη και χωρίς φωνή, θα περιμένει τι θα αποφασίσουν οι άλλοι για το μέλλον αυτού του τόπου. Θα περιμένει με το χέρι απλωμένο και με τη λογική ότι ό,τι προαιρείσθε καλό είναι, να δει το αποτέλεσμα της διεθνούς αυτής σύγκρουσης ανάμεσα στην παρωχημένη στρατηγική της κυρίας Μέρκελ για την Ελλάδα και την Ευρώπη και στις απαιτήσεις του ΔΝΤ που για τους δικούς του λόγους δεν θέλει πια να χρηματοδοτεί ένα αποτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο απέτυχε γιατί ήταν η δική τους συνταγή αποτυχημένη

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα μιλήσουν για εθνικό θρίαμβο. Οι ίδιοι και μερίδα των ΜΜΕ που στηρίζει αυτή την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μειοψηφία στο λαό.

Θα είναι όμως σαν τους προηγούμενους εθνικούς θριάμβους των κ. κ. Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Η πραγματικότητα είναι πως αυτή την κρίσιμη στιγμή, κυβερνά τη χώρα μία κοινοπραξία προθύμων Μερκελιστών, μία συμπαράταξη ακραίων νεοφιλελεύθερων που μιλάει για ανάπτυξη ενώ έφερε μέτρα 19 δις ευρώ λιτότητας και ετοιμάζεται να δεχτεί μία επιμήκυνση που θα κοστίσει περίπου 30 δις επιπλέον.

Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τίποτα προς όφελος του τόπου.

Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η μόνη μας επιλογή είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τους σταματήσουμε.

Για να πούμε:

Ως εδώ με τις εκτροπές, ως εδώ με την κατάλυση της δημοκρατίας και του Συντάγματος και τη δικτατορία των αγορών που επιχειρείται να επιβληθεί στη χώρα μας.

Ως εδώ με έναν πρωθυπουργό που χαρίζει χρόνο στη Γερμανία και κλείνει το οξυγόνο στη χώρα μας.

Ως εδώ με τον πρωθυπουργό που λειτουργεί ως συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ, που κάνει την προεκλογική της εκστρατεία στην Ελλάδα και που χειρίζεται κρίσιμα θέματα για τη χώρα με γνώμονα τον προεκλογικό χρόνο της κας Μέρκελ και όχι τις ανάγκες της χώρας.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική της υποτέλειας, εμείς λέμε ότι το μνημόνιο έχει αποδειχθεί πια ότι ήταν μια εγκληματική και αποτυχημένη συνταγή. Μόνη λύση η κατάργησή του και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Έχει αποδειχτεί ότι αυτό το χρέος με τις πολιτικές της ύφεσης δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο. Γι αυτό λέμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους τώρα.

Λέμε ρήτρα ανάπτυξης όπως ακριβώς συνέβη στο παρελθόν για την Γερμανία.

Λέμε κατάργηση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Λέμε συντονισμός όλων των χωρών του Nότου, που βγαίνουν στο προσκήνιο, που εξεγείρονται στην Ευρώπη για να αλλάξει αυτή η καταστροφική πολιτική, να υπάρξουν μέτρα πραγματικής ανάπτυξης.

Φίλες και φίλοι.

Συνηθίζουμε στην αριστερά να λέμε πως η φωνή μας έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά. Και πράγματι σ΄ αυτό τον τόπο όλες τις κρίσιμες στιγμές η παράταξη της αριστεράς, η αριστερά βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, λευτεριά.

Δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Είναι η ιστορία του τόπου.

Είναι η ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, είναι η παρακαταθήκη που μας άφησαν χιλιάδες αγωνιστές της δημοκρατίας.

Σήμερα το πολιτικό και οικονομικό σύστημα που χρεοκόπησε τον τόπο και που εξήντλησε τα οράματα της μεταπολίτευσης είναι απόλυτα απαξιωμένο στη συνείδηση του λαού. Και ο ΣΥΡΙΖΑ μέρα με την ημέρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Σήμερα η τρικομματική κυβέρνηση, που πιστεύουμε ότι θα είναι η τρίτη και τελευταία κυβέρνηση του μνημονίου, λέει διαρκώς ψέματα, νομοθετεί τη βαρβαρότητα, παγιδεύει τη χώρα για δεκαετίες, την καθιστά όμηρο των δανειστών και των μεγάλων συμφερόντων που εποφθαλμιούν τη δημόσια περιουσία.

Μιλάνε για τις «δυνάμεις του χτες», οι πολιτικές δυνάμεις που δεν διστάζουν να μας πάνε έναν αιώνα πίσω.

Μιλάνε για λαϊκισμό, όπου βλέπουν κάθε δίκαιο λαϊκό αίτημα.

Μιλάνε για ευελιξία και εννοούν ασυδοσία της αγοράς.

Μιλάνε για διαρθρωτικές αλλαγές και εννοούν την κατάργηση όλου του εργατικού δικαίου, την κατάργηση όλων των δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες σ΄ αυτό τον τόπο.

Μιλάνε για προσαρμογή και εννοούν την ισοπέδωση των μισθών και των συντάξεων.

Μιλάνε για θεσμούς και έχουν εκδιώξει τη Βουλή από την πολιτική ζωή του τόπου, έχουν παραβιάσει σχεδόν όλα τα άρθρα του Συντάγματος.

Απέναντί τους είναι ο λαός. Είναι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Που ανεξάρτητα από το αν έχει διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το αν ψήφισε ή όχι τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, σήμερα παραδέχεται και προσδοκά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πολιτική εκείνη δύναμη που θα αλλάζει πορεία στον τόπο. Και δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα είναι η δύναμη που θα κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε οι εχθροί μας. Το μόνο που προσπαθούν να αμφισβητήσουν είναι αν θα τα καταφέρουμε.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε αν έχουμε το λαό συμμέτοχο στις προσπάθειές μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την κοινωνία με όλες του τις δυνάμεις.

Απέναντι στην τρικομματική κυβέρνηση και την τρόικα, απέναντι σε όλους όσους θέλουν να υποθηκεύσουν το μέλλον του λαού και του τόπου είναι ένας νέος πολιτικός φορέας που δεν θέλει απλά οι πολίτες να ελπίζουν σε αυτόν, αλλά θέλει να συμμετέχουν ενεργά σε αυτόν.

Γι αυτό προχωράμε να φτιάξουμε μαζί τη νέα μεγάλη αριστερή και δημοκρατική στη λειτουργία και πλουραλιστική παράταξη.

Σε μία εποχή απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από την κρίση εκπροσώπησης, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επιλέγει με ενότητα, με δημοκρατία, να πλησιάσει τους πολίτες, να τους κάνει συνδιαχειριστές στο νέο πολιτικό υποκείμενο.

Αυτή η νέα πολιτική διαβούλευση, ξεκινά με τους καλύτερους όρους.

Από τις 9 Σεπτέμβρη αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που παρουσιάσαμε την πρότασή μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από πάνω 550 συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα.

Δεκάδες χιλιάδες πολιτών και όχι μόνο όσοι συμπορεύτηκαν ή ψήφιζαν την αριστερά τα τελευταία χρόνια, αλλά πολίτες που βρέθηκαν στις κάλπες άλλων κομμάτων τα τελευταία χρόνια, ακόμα και στην κάλπη της Ν.Δ., δεκάδες χιλιάδες πολίτες επαναπροσδιορίζουν την πολιτική τους συνείδηση με βάση τα κοινωνικά τους βιώματα, με βάση με αυτό που εμείς ονομάζουμε ταξικό τους συμφέρον, αγκαλιάζουν αυτό το εγχείρημα γιατί αναγνώρισαν σ΄ αυτό μια συνεπή και αληθινή πολιτική δύναμη που στα χρόνια του μνημονίου αντιστάθηκε και ταυτόχρονα κατέθεσε τη δική της εναλλακτική και ριζοσπαστική πρόταση διεξόδου από την κρίση.

Γιατί αναγνώρισαν πως προχωράμε προς το νέο, σεβόμενοι τη διαφορετική άποψη και τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία.

Καλούμε όλον αυτόν τον κόσμο, όχι απλώς να μας παρακολουθεί, αλλά τώρα να συμμετάσχει ακόμα πιο ενεργά στις διαδικασίες μετασχηματισμού.

Να γίνει μέλος και να έχει ίσο μερίδιο στις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Παραθέτουμε δημόσια τις διευθύνσεις όλων των γραφείων μας σε όλη τη χώρα όπου όλη τη βδομάδα που διανύουμε μέχρι και το Σαββατοκύριακο, θα είναι ανοικτά εγγράφοντας μέλη.

Παραθέτουμε επίσης την ηλεκτρονική διεύθυνση για την ηλεκτρονική προεγγραφή μέσω διαδικτύου.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο ψηφίζουμε μαζικά τους αντιπροσώπους μας για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοέμβρη, 1 και 2 Δεκέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Από όπου και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ σε ενιαίο δημοκρατικό φορέα, με ορίζοντα το Πρώτο μας Συνέδριο την Άνοιξη του 2013.

Επιδιώκουμε να φτιάξουμε:

Έναν πολιτικό φορέα ανοικτό σε όλο το δημιουργικό και αγωνιστικό δυναμικό της κοινωνίας.

Έναν πολιτικό φορέα που θα επιδιώκει την κοινή δράση και την συμπαράταξη της αριστεράς και όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών.

Έναν φορέα που θα συμμετέχει σε όλα τα κοινωνικά κινήματα χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς καμία διάθεση χειραγώγησης.

Ανοιχτό στην παραγωγή ιδεών, στις πρωτοβουλίες και την αυτο-οργάνωση.

Έναν φορέα δημοκρατικό.

Έναν φορέα που θα λειτουργεί συλλογικά και θα λαμβάνει αποφάσεις πάντα δημοκρατικά.

Έναν φορέα κοινωνικά γειωμένο, ταξικά προσανατολισμένο στις δυνάμεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στα νέα μεγάλα κοινωνικά κινήματα.

Που θα επιδιώξει να συσπειρώσει όλα τα ρεύματα της κομμουνιστικής, της ανανεωτικής, της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που δεν έκαναν καμία έκπτωση και δεν προσχώρησαν στο μνημονιακό μπλοκ.

Έναν φορέα που επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε μαζί με το λαό για το λαό. Έναν φορέα που θα μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα, που θα αναλάβει τη βαριά ιστορική ευθύνη να δώσει τέλος στα μνημόνια και την υποτέλεια.

Τη βαριά ιστορική ευθύνη

Να επαναθεμελιώσει τη κοινωνική δικαιοσύνη.

Να ξαναχτίσει την Ελλάδα.

Να ανοίξει δρόμους για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, γι αυτό που εμείς ονομάζουμε τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.