Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ασαντ: Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν "σουλτάνος"

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT κατηγόρησε τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι συμπεριφέρεται σαν "σουλτάνος" της οθωμανικής αυτοκρατορίας και ότι θεωρεί εαυτόν...


"χαλίφη". Σύμφωνα με τον Άσαντ, ο Ερντογάν ευθύνεται για τη σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της ανοιχτής υποστήριξης της Τουρκίας προς τους σύρους αντάρτες.

"Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι ο νέος σουλτάνος των Οθωμανών και ότι μπορεί να ελέγχει την περιοχή όπως συνέβαινε την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας", τόνισε.

"Ενδόμυχα, πιστεύει ότι είναι χαλίφης", τόνισε ο Άσαντ αναφερόμενος στον τίτλο που χρησιμοποιούσαν οι ηγέτες του ισλαμικού κόσμου από τις αραβικές δυναστείες ως την οθωμανική αυτοκρατορία (αρχές του 14ου αιώνα ως το 1922).

Με τη Συρία, ο Ερντογάν πέρασε από το "κανένα πρόβλημα στο κανένας φίλος", δήλωσε ο Άσαντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η τελευταία φορά που είχε επικοινωνία με τον Ερντογάν ήταν τον Μάιο του 2011, δηλαδή δυο μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης.



Αρνείται ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουσή του με τους αντάρτες και υποστήριξε ότι ο στρατός έχει εμπλακεί σε έναν "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

"Πολεμούμε την τρομοκρατία. Εφαρμόζουμε το Σύνταγμά μας προστατεύοντας το συριακό λαό", υποστήριξε ο Άσαντ.

Το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει συγκροτήσει μια επιτροπή έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία. Η νέα επικεφαλής της επιτροπής, αρμόδια για τις έρευνες αυτές, Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι θέλει να εντοπίσει τους "βασικούς υπεύθυνους" για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στη Συρία.

Ο Άσαντ απέρριψε τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. "Το να έχεις ένα στρατό που διαπράττει εγκλήματα πολέμου κατά του ίδιου του λαού δεν έχει νόημα γιατί ο συριακός στρατός αποτελείται από Σύρους", τόνισε.

"Ο στρατός δεν θα μπορούσε να αντισταθεί εδώ και 20 μήνες υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες χωρίς την υποστήριξη του λαού της Συρίας", πρόσθεσε ο Άσαντ, ο οποίος κατηγόρησε τους αντάρτες ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και επικαλέσθηκε εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), οι οποίες, κατά την άποψή του, περιέχουν αποδείξεις για το θέμα αυτό.

Ο Σύρος πρόεδρος υπερασπίσθηκε την άποψή του επικαλούμενος τις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων για να θέσουν τέλος στις επιθέσεις των Τσετσένων ανταρτών στη Ρωσία.

"Οι Τσετσένοι έχουν επιτεθεί σε κόσμο σε θέατρα και σχολεία και ο ρωσικός στρατός επενέβη για να προστατεύσει τον πληθυσμό. Θα τα αποκαλούσατε αυτά εγκλήματα πολέμου"; είπε ο Άσαντ αναφερόμενος στις αιματηρές επιχειρήσεις ομηρίας στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας (2002) και σε σχολείο του Μπεσλάν στον Καύκασο (2004).