Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Παπούλιας προς Σκόπια: Εγκαταλείψτε την αδιαλλαξία

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έστειλε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον Πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, καλώντας την ηγεσία της γειτονικής χώρας να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και να....


συμβάλλει εποικοδομητικά για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος. «Δεν θα αποδεχθούμε την αδικοπραξία των Σκοπίων, τα οποία ενώ ως κράτος και ως εθνότητα είναι μέρος της γεωγραφικής περιοχής που ονομάζεται Μακεδονία, αυτοπροβάλλονται σαν να είναι το Όλον. Αποκαλούν το κράτος τους "Μακεδονία", την εθνότητα και την γλώσσα "μακεδονική", γιατί μέσω αυτών των ονομάτων προσπαθούν να εγγράψουν υποθήκες στο σύνολο της Μακεδονίας.

Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα δώσουμε τη συναίνεσή μας εάν δεν εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για ένα όνομα οριστικό και για όλες τις χρήσεις, το οποίο να αντανακλά την πραγματικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο Κ. Παπούλιας διατύπωσε πλήρως τις ενέργειες που έχει κάνει η Αθήνα ώστε να έχει αποτελέσματα η διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ. «Η Ελλάδα ανέλαβε πρόσφατα μια πρωτοβουλία προτείνοντας την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης. Στην πρόταση αυτή, η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Τονίζω για μια ακόμη φορά ότι το κλειδί για την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς το έχει η ίδια η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απευθυνόμενος στον Σέρβο Πρόεδρο τόνισε: «Σ' αυτό το εθνικό για την Ελλάδα θέμα αναμένω την έμπρακτη στήριξη της Σερβίας».

Ο κ. Παπούλιας καλωσόρισε τον κ. Νίκολιτς στην Αθήνα τονίζοντας ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία δεν είναι περιστασιακές και συνεπώς ευμετάβλητες, και ανέφερε ότι η περιοχή των Βαλκανίων έχει βιώσει τραυματικό και πολυτάραχο παρελθόν.

Συνέχισε λέγοντας ότι «οφείλουμε να ξεπεράσουμε την παλαιά κακή μας φήμη ως εστίας αναταραχών, καθώς στην περιοχή μας υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε σε μια στενή, παραγωγική και πολυεπίπεδη συνεργασία, ώστε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα ειρηνικό, δημιουργικό και ευρωπαϊκό μέλλον». Και έφερε ως παράδειγμα τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία.

Υπενθύμισε, μάλιστα, το γεγονός ότι η Ελλάδα βοήθησε έμπρακτα και σθεναρά τη Σερβία στην ταραχώδη δεκαετία του 1990 και στην προσπάθειά της για οικονομική ανασυγκρότηση και ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

«Υποστηρίζουμε με συνέπεια την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και προσβλέπουμε στην ταχεία έναρξη των ενταξιακών σας διαπραγματεύσεων. Η απόδοση στη Σερβία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ευρωπαϊκή σας πορεία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κάρολος Παπούλιας στην οικονομική συνεργασία που συνιστά ένα σημαντικό πυλώνα των ελληνο-σερβικών σχέσεων και δήλωσε πως προσμένει ότι η πολιτική αυτή, θα αξιολογηθεί θετικά από τη σερβική κυβέρνηση, και τα λίγα προβλήματα που ανακύπτουν θα επιλυθούν.

«Θα ήθελα ιδιαίτερα να τονίσω ότι στηρίζουμε τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στους διεθνείς διαγωνισμούς που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις σερβικών εταιρειών και στην κατασκευή έργων υποδομής. Προσβλέπουμε, επίσης, στην έγκαιρη ενημέρωση για την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα, ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003, στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει έμπρακτα την ευρωπαϊκή προοπτική και τελική ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αρκεί, πρόσθεσε, να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για «την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου».

Εξήρε, ιδιαίτερα, τον ρόλο της Κύπρου ως σημαντικού παίκτη στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής, καθώς ανακήρυξε τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύναψε συμφωνίες οριοθέτησης με τις γειτονικές της χώρες, και προχώρησε σε αδειοδοτήσεις. Με έμπρακτη και ολοκληρωμένη πολιτική, η Κύπρος ασκεί τα δικαιώματά της και ισχυροποιεί τη γεωπολιτική της θέση».