Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Παραμένει η διαμάχη ΔΝΤ-Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος

Συντηρείται η διαμάχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης σχετικά με την επίτευξη του στόχου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ενώ απομένει πλέον λιγότερο από μια εβδομάδα από τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, από το...

οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να λάβει μια «τελική απόφαση» για το ελληνικό ζήτημα. Ο Paulo Nogueira Batista, εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων 10 χωρών στο ΔΝΤ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε ότι «μια κάποια μορφή επιπρόσθετης υποστήριξης ή ελάφρυνσης του χρέους προερχόμενη από το δημόσιο τομέα της Ευρωζώνης θα είναι μάλλον απαραίτητη αν επιμηκυνθεί το ελληνικό πρόγραμμα».

Ο Batista, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν μιλά εξ’ονόματος του ΔΝΤ, επί της ουσίας εξέφρασε την επίσημη γραμμή του ΔΝΤ, το οποίο πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «κουρέψουν» το ελληνικό χρέος που διακρατεί ο ευρωπαϊκός επίσημος τομέας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

«Το ΔΝΤ έχει ήδη δανείσει τεράστια χρηματικά ποσά στην Ελλάδα και δεν θα υποστήριζα κανένα αίτημα αύξησης της υποστήριξης του ΔΝΤ στην Ελλάδα» επισημαίνει ο Batista, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που είναι σαφές είναι ο τρόπος, με τον οποίο η παράταση αυτή θα επηρεάσει την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος». «

Αυτό είναι το σημείο που φαίνεται να προκαλεί διαφωνίες ανάμεσα στις διάφορες πλευρές» τονίζει ο Batista, αναφέροντας πως ακόμα και αν η μορφή της δεν έχει ακόμα καθοριστεί, η ανάγκη μιας νέας υποστήριξης διακρίνεται σαφώς μολονότι δεν υπάρχουν πιθανότητες μιας νέας συμβολής των ιδιωτών πιστωτών».