Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Με ομαδικές παραιτήσεις απειλούν οι δήμαρχοι

Το αίτημα για ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων και το αίτημα για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσον αφορά τη συνταγματικότητα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ήταν....


τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Μετά τη λήψη της συνεδρίασης, οπότε αποφασίστηκε η σύνταξη δυο ψηφισμάτων -ενός για την αναγκαιότητα δημιουργίας Παρατηρητηρίου και ενός για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων- αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ πήγε στη Βουλή προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Οι δήμαρχοι Νεάπολης - Συκεών Σ. Δανιηλίδης, Βέροιας Χ. Ουσουτζόγλου και Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου επέμειναν και επιχειρηματολόγησαν εντόνως σε ό,τι αφορά την παραίτηση όλων των δημάρχων της χώρας και των Δημοτικών Συμβουλίων, με απόφαση των Δ.Σ.. Όπως μάλιστα επισήμαναν, οι ομαδικές παραιτήσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων και την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Χθες, υπήρξε απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία ζητείται να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις από πλευράς των δημάρχων που «θα πρέπει να φθάσουν μέχρι τις παραιτήσεις όλων των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων όλης της χώρας».

Απαντώντας στο έντονο αίτημα των δημάρχων από τη Βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης και ο γραμματέας Α. Κοιμίσης επέμειναν ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο έκτακτο συνέδριο. Μάλιστα, σε αίτημα δημάρχων το έκτακτο συνέδριο να επισπευσθεί πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου -οπότε έχει αποφασισθεί- ο κ. Ασκούνης επισήμανε ότι ο Προϋπολογισμός θα ψηφισθεί, όπως και το Μεσοπρόθεσμο, οπότε είναι σημαντικό κυρίως να οργανωθεί σωστά.

Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας

Σε ό,τι αφορά το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, η ΚΕΔΕ στο προσχέδιο του ψηφίσματός της επισημαίνει ότι η Ελεγκτική Επιτροπή που εξετάζει τις περιπτώσεις των Δήμων και των Περιφερειών που υπάγονται σε διαδικασία εξυγίανσης, ήδη πραγματοποιεί αυτόν το ρόλο του Παρατηρητηρίου. Σημειώνεται ότι τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής είναι περίπου τα ίδια με τα μέλη του Παρατηρητηρίου, και ότι οι αποφάσεις της Ελεγκτικής Επιτροπής μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί ομόφωνα. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο ψηφίσματος, εάν το υπουργείο έκρινε σκόπιμο να προωθήσει επί πλέον προϋποθέσεις στο πρόγραμμα εξυγίανσης, θα μπορούσε να το κάνει. Και καταλήγει: «Επομένως, το υπουργείο δημιουργεί το Παρατηρητήριο έχοντας ως προφανή στόχο την Επιτροπεία των Δήμων, εξυπηρετώντας επικοινωνιακές και άλλες σκοπιμότητες».

Κατά τη συνεδρίαση ζητήθηκε από πολλές πλευρές στο τελικό ψήφισμα να συμπεριληφθεί και απόφαση για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αντισυνταγματικότητα του Παρατηρητηρίου, διότι καταργεί το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ. Το θέμα τέθηκε και κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο πρόεδρός του και δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης κ. Δανιηλίδης επισήμανε ότι «το Παρατηρητήριο αντίκειται ευθέως στις συνταγματικές διατάξεις, αφού καταλύει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνιστά απαράδεκτη Επιτροπεία».

Συγχρόνως, συζητήθηκε η δυνατότητα να αξιοποιηθεί πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία δεν είναι νόμιμο να αναλαμβάνουν οι δήμοι αρμοδιότητες για τις οποίες δεν έχουν μεταφερθεί οι ανάλογοι πόροι. Το 2013 στους δήμους μεταφέρονται άλλες 213 αρμοδιότητες, ενώ ταυτοχρόνως ο Προϋπολογισμός τους μειώνεται στο 1,5 δισεκ. ευρώ (εμφανίζεται δηλαδή μειωμένος πλέον του ενός δισεκ. ευρώ και ενώ έχουν ήδη σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια μειώσεις 60% στους πόρους τους).


Τι γίνεται με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, αποφασίσθηκε ότι οι δήμοι δεν θα μπουν στη διαδικασία ενημέρωσης των υπουργείων με στοιχεία που θα επιτρέψουν την προώθηση απολύσεων στους δήμους. Παρόλα αυτά, όπως σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη συντάξει τους καταλόγους για τον αριθμό εργαζομένων και τη σχέση εργασίας τους στο δημόσιο τομέα.

Σε πρώτη φάση, έως το τέλος του χρόνου θα βγουν σε διαθεσιμότητα και θα μεταταχθούν σε άλλους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα 2.750 υπάλληλοι από τους ΟΤΑ. Πρόκειται για υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ - που είχαν προσληφθεί στο Δημόσιο με τα διατάγματα των πρώην υπουργών Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου και Πρ. Παυλόπουλου). Αυτοί θα μεταταχθούν από δήμους όπου αποτελούν το 25% των εργαζομένων. Δηλαδή, στους δήμους όπου οι υπάλληλοι είναι κατά 50% μόνιμοι και κατά 50% ΙΔΑΧ δεν θα γίνουν μετατάξεις, διότι κρίνεται ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Σε όποιους δήμους, όμως, οι ΙΔΑΧ συνιστούν έως το 25% του προσωπικού, θα μεταταχθούν, διότι κρίνεται ότι οι υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν με το 75% των υπαλλήλων.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα μεταταχθούν-μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, όπου υπάρχουν ανάγκες. Στις νέες υπηρεσίες, όπου θα κληθούν να υπηρετήσουν, δεν θα συνυπολογισθούν στην αναλογία 1/5 των προσλήψεων, διότι πρόκειται για μετατάξεις που γίνονται ενός του δημόσιου τομέα (στενού και ευρύτερου). Από αυτούς τους υπαλλήλους, οι 750 θα μεταταχθούν από ΟΤΑ α΄ βαθμού και οι 2.000 από τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Συνολικά, 3.558 υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από τους δήμους με συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις το 2012. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα έτη, έχει σχεδιασθεί να αποχωρήσουν από τους δήμους 3.048 υπάλληλοι το 2013, 3.108 υπάλληλοι το 2014, 3.108 υπάλληλοι το 2015 και 2.072 υπάλληλοι το 2016. Δηλαδή, συνολικά έως το 2016 θα έχουν αποχωρήσει από τους ΟΤΑ σχεδόν 15.000 υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι αυτοί εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν με συνταξιοδοτήσεις. Εάν ο ετήσιος αριθμός αποχωρήσεων (κάθε έτους) δεν καλυφθεί με συνταξιοδοτήσεις, θα συμπληρώνεται με διαθεσιμότητες.