Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

Χ. Κλίντον: Η Αυστραλία δεν πρέπει να επιλέξει μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

«Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η Αυστραλία πρέπει να επιλέξει μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών» τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά την επίσκεψή της στην Αδελαΐδα. «Εμείς θέλουμε η Αυστραλία να έχει άριστες σχέσεις με....


τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Κίνα. Το ίδιο επιδιώκει και η χώρα μας» είπε η κα Κλίντον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, πριν αναχωρήσει από την Αυστραλία, επισκέφθηκε τα ναυπηγεία Techport της Αδελαΐδας, τα οποία φιλοδοξούν να πάρουν κάποια συμβόλαια από το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης.

Η κα Κλίντον απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρώην Αυστραλού πρωθυπουργού, Πολ Κίτιγκ, ότι η Αυστραλία είναι «δορυφόρος των ΗΠΑ» και δεν δίνει τη σημασία που πρέπει στην ανάπτυξη των σχέσεων της με τις γειτονικές της χώρες (Ινδονησία, Κίνα, Ινδία κ.α.) Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός θα εγκαταστήσει στο αυστραλιανό έδαφος ένα ισχυρό ραντάρ και ένα διαστημικό τηλεσκόπιο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ανακοίνωσαν οι δύο χώρες.

"Η εγκατάσταση ενός ραντάρ ζώνης C (συχνότητες από 300 MHz ως 1GHz) θα συμβάλει σημαντικά στην παρακολούθηση και τον έλεγχο των διαστημικών αποβλήτων στη δική μας περιοχή", δήλωσε ο υπουργός 'Αμυνας της Αυστραλίας Στίβεν Σμιθ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Περθ.

Ο Αμερικανός ομόλογός του Λίον Πανέτα τόνισε από την πλευρά του ότι αυτή η συμφωνία "είναι ένα μεγάλο βήμα στη διμερή διαστημική συνεργασία" και ανοίγει "νέα σημαντικά σύνορα στην επανεξισορρόπηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού".

Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση τέτοιου είδους ραντάρ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο ημισφαίριο. Θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να παρακολουθούν από κοντά τα διαστημικά απόβλητα και τις εκτοξεύσεις κινεζικών πυραύλων, επισήμανε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

"Θα μας επιτρέψει να βλέπουμε τα πράγματα που εισέρχονται ή εγκαταλείπουν την ατμόσφαιρα, διασχίζοντας όλη την Ασία".

Επίσης στο έδαφος της Αυστραλίας θα εγκατασταθεί ένα νέο τελευταίας τεχνολογίας τηλεσκόπιο που θα μπορεί να εντοπίζει μικρά αντικείμενα ακόμα και σε απόσταση 35.000 χιλιομέτρων.

Αμερικανοί και Αυστραλοί αξιωματούχοι ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες που θα δώσουν σάρκα και οστά στον επαναπροσανατολισμό της αμερικανικής στρατηγικής προς την ζώνη Ασίας-Ειρηνικού που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία πριν από έναν χρόνο.