Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Σαμαράς: Η δόση θα εκταμιευτεί κανονικά

«Η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συναντήσεων που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ....


Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά την δόση των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά τις επαφές που είχε με τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους αλλά και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματοχους των χωρών-μελών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή των χωρών της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, που τάσσονται υπέρ της διατήρησης και της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών πολιτικών για την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι έθεσε και το θέμα της επιπλέον χορήγησης των δόσεων του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου που φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα. Στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας και εξαλείφθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες: Ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση, ενώ ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού. Όσα απομένουν είναι ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες

»Η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά, αφού λυθεί η διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και επαναλαμβάνω ότι εξακολουθώ να παλεύω, όχι μόνο για να πάρουμε στο ακέραιο τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων, αλλά και για το παραπάνω...

»Τώρα είμαστε στο επόμενο στάδιο, στην αναζήτηση πόρων για ανάπτυξη. Συναντήθηκα εδώ με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ηγέτες από άλλες χώρες που παίρνουμε σημαντικά κονδύλια από τα ταμεία Συνοχής. Ενισχύσαμε τις ελληνικές θέσεις για τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα την επταετία 2014-2020.

»Δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ΄ όσα προγραμματιζόταν αρχικά. Και ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα εξακολουθούν να είναι πολύτιμη συνεισφορά στην Ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας όλα τα επόμενα χρόνια. Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.


Μάχη για τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Ο πρωθυπουργός, στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπέϊ, εξήγησε στους συνομιλητές τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα ήταν αφύσικο, χώρα που έχει περάσει τη μεγαλύτερη λιτότητα και ύφεση, να τιμωρηθεί στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, της περιόδου 2014-2020, με τη μέγιστη των ποινών στο θέμα των διαρθρωτικών πόρων και να επικρατήσει τελικά ένα σκηνικό με μείωση των κοινοτικών εισροών κατά 40%.
Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική αντίληψη για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επικρατήσει η λογική, σύμφωνα με την οποία, η χώρα που περνάει τα πάνδεινα σήμερα να μην έχει τη δυνατότητα των πολυσήμαντων επενδύσεων και επενδυτικών πρωτοβουλιών που παρέχουν τα διαρθρωτικά ταμεία.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τους ομολόγους από τη Σλοβενία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Εσθονία.
Οι συναντήσεις με όλους τους ευρωπαίους ηγέτες διεξήχθησαν ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Νοεμβρίου και το οποίο θα εξετάσει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-2020.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημειώθηκε σύμπτωση απόψεων με τις περισσότερες χώρες που δεν συνεισφέρουν καθαρά στον κοινοτικό προϋπολογισμό και οι οποίες επωφελούνται τελικά από τα διαρθρωτικά ταμεία.