Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα

Σε μια εύθραυστη εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 9.00 το βράδυ της Τετάρτης οδηγήθηκαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, όπως αποδείχθηκε από τις 12 ρουκέτες που εβλήθησαν κατά του Ισραήλ μετά το τυπικό πέρας των εχθροπραξιών. Ο....


υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ ανακοίνωσε την εκεχειρία σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον. «Αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν σε συνεννόηση για να σταματήσουν τα πυρά να αποκατασταθεί η ηρεμία και να σταματήσει η αιματοχυσία που είδαμε την τελευταία περίοδο», τόνισε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ.

Σκληρός ο Νετανιάχου

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου υπαινίχθηκε πως εάν δεν καρποφορήσει η εκεχειρία που συνομολογήθηκε με τους ισλαμιστές μαχητές στη Γάζα, το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας «ακόμη πιο σκληρής στρατιωτικής δράσης κατά των παλαιστινιακών εδαφών».

«Γνωρίζω καλώς πως υπάρχουν πολίτες που αναμένουν μία ακόμη σκληρότερη στρατιωτική δράση, και ίσως να χρειασθεί να το πράξουμε», δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας στους δημοσιογράφους την ώρα που ετίθετο εν ισχύ η εκεχειρία, που φιλοδοξεί να θέσει τέλος στην στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Γάζας επί μία εβδομάδα.

Πανηγυρισμοί στη Γάζα

Οι δρόμοι της παλαιστινιακής πόλης ήταν έρημοι κατά τα πρώτα λεπτά της εκεχειρίας και πάνω από τα κτήρια υπερίπταντο ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη -όπως και κατά την έναρξη των εχθροπραξιών προ μίας εβδομάδος.

Κατόπιν, στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασαν εκδηλώσεις ενθουσιασμού για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Πυρά στον αέρα, πυροτεχνήματα και θαυμαστικές επικλήσεις στον Αλλάχ , αλλά και συνθήματα πως η αντίσταση «θριάμβευσε», ακούγονταν σε όλο το μήκος και πλάτος του παλαιστινιακού θυλάκου, όπως διαπιστώνουν οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επικοινωνία Ομπάμα-Νετανιάχου

Όπως επίσης έγινε γνωστό από το γραφείο του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα «ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και αποδέχθηκε τη σύστασή του να δώσει μια ευκαιρία στην αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός, αλλά και να προσφέρει έτσι μια ευκαιρία για σταθεροποίηση και εξομάλυνση της κατάστασης».

Ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τον Νετανιάχου που αποδέχθηκε την αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος στο τέλος της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο ηγετών.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που ανελήφθησαν από τον πρωθυπουργό, να εργαστεί για μια κατάπαυση του πυρός βιώσιμη και για μια μακροπρόθεσμη λύση, σε συνεργασία με την νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση», κατά την αμερικανική προεδρία, σύμφωνα με την οποία «ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι αποδέχθηκε» την πρόταση του Καΐρου.

Για ήττα του Ισραήλ μίλησε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς

Αποτυχημένη «περιπέτεια» του Ισραήλ χαρακτήρισε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ τις επιθέσεις κατά της Γάζας, προσθέτοντας ότι εν τέλει αποδέχθηκε τους παλαιστινιακούς όρους, συνομολογώντας στην εκεχειρία.

«Απέτυχε, ευλογημένος να είναι ο Θεός» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ο Μεσάαλ, έπειτα από την ανακοίνωση της εκεχειρίας, προσθέτοντας πως το Ισραήλ «απέτυχε στην περιπέτειά του».

«Είναι μία τακτική ήττα, ένα ακόμη βήμα στο δρόμο και για άλλες ήττες», θριαμβολόγησε ο ίδιος.

«Ήταν μία ποταπή, δόλια επίθεση κατά του λαού μας στη Γάζα, που έχρηζε απάντησης και αυτοάμυνας», υπογράμμισε ο Μεσάαλ , ευχαριστώντας παράλληλα και την Αίγυπτο για τη διαμεσολάβησή της για την επίτευξη της εκεχειρίας, που κατ’ αυτόν σέβεται τα παλαιστινιακά αιτήματα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν το Ισραήλ σεβασθεί την εκεχειρία το ίδιο θα πράξουν και οι Παλαιστίνιοι, και προειδοποίησε για άμεση απάντηση εάν το εβραϊκό κράτος δεν τηρήσει τα υπεσχημένα.

Ο ηγέτης της Χαμάς υποστήριξε πως τα μισά από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ είχαν κατασκευασθεί στη Γάζα, ενώ τα υπόλοιπα χορηγήθηκαν στους Παλαιστινίους από το Ιράν.

Στο σημείο αυτό, ο Μεσάαλ άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσει την Τεχεράνη για τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση της Γάζας, παρά τις διαφορές τους σχετικά με το θέμα της Συρίας.