Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Οι μηχανές των εργοστασίων «μιλούν» μεταξύ τους...

Ένα μέλλον όπου οι παραγωγικές μηχανές των εργοστασίων θα είναι συνδεδεμένες σε ένα δικό τους διαδίκτυο και έτσι θα επικοινωνούν μεταξύ τους, ρυθμίζοντας και συγχρονίζοντας με αυτόματο τρόπο τις....


διάφορες λειτουργίες τους, παρά τις μεγάλες αποστάσεις που θα τις χωρίζουν, οραματίζεται μεγάλη αμερικανική πολυεθνική, όπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή της. Η έκθεση χαρακτηρίζει το «Βιομηχανικό Διαδίκτυο» το τρίτο μείζον κύμα επανάστασης στην οικονομική-τεχνολογική ιστορία του πλανήτη, μετά τη «Βιομηχανική Επανάσταση» (πρώτο κύμα) και την «Οικονομία του Ίντερνετ» (δεύτερο κύμα). Όπως επισημαίνεται, ο κόσμος ήδη βρίσκεται στο κατώφλι αυτής της τρίτης επανάστασης, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή καινοτομικών αλλαγών, μέσα από την επικών διαστάσεων «όσμωση» του ψηφιακού-ηλεκτρονικού και του μηχανικού-παραγωγικού κόσμου. Όπως τονίζεται, «ο κόσμος των πληροφοριών έρχεται πλέον να συναντήσει τον κόσμο των μηχανών», μεταμορφώνοντας στην πορεία την παγκόσμια βιομηχανία.

Οι ερευνητές αναφέρουν στην έκθεσή τους με τον εύγλωττο τίτλο «Βιομηχανικό Διαδίκτυο: Επεκτείνοντας τα σύνορα των μυαλών και των μηχανών», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η σύνδεση των βιομηχανικών παραγωγικών διαδικασιών μέσω του Ίντερνετ υπόσχεται τεράστια κέρδη στο πεδίο της παραγωγικότητας, τα οποία μπορούν να φθάσουν τα 10 έως 15 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως (περίπου όσο το ΑΕΠ των ΗΠΑ). Η έκθεση επισημαίνει ότι αυτά τα κέρδη θα αφορούν τόσο τις μεμονωμένες εταιρίες, όσο και τις εθνικές οικονομίες ως σύνολο.

«Το πλήρες δυναμικό του "Βιομηχανικού Διαδικτύου" θα γίνει αντιληπτό, όταν οι τρεις βασικές ψηφιακές συνιστώσες -οι έξυπνες συσκευές, τα έξυπνα συστήματα και οι έξυπνοι αυτοματισμοί- θα συγχωνευθούν ολοκληρωμένα με τις φυσικές μηχανές, τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, τους στόλους των οχημάτων και τα εταιρικά δίκτυα», όπως επισημαίνει η έκθεση. «Όταν αυτό θα συμβεί, τα οφέλη από τη βελτιωμένη παραγωγικότητα, τα χαμηλότερα κόστη, καθώς επίσης από τα μειωμένα κατάλοιπα και απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας, θα εξαπλωθούν σε όλο το εύρος της βιομηχανικής οικονομίας», προσθέτει.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η φιλόδοξη υλοποίηση του Βιομηχανικού Διαδικτύου θα εξοικονομήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τόσο σε χρόνο εργασίας, όσο και σε παραγωγικούς πόρους, καθώς η επικοινωνία των μηχανών, σε συνδυασμό με τα νέου τύπου προγράμματα λογισμικού για τον έλεγχο και την ανάλυση των παραγωγικών διαδικασιών, θα καταστήσει πολύ πιο αποδοτική τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδίως όσων πρώτες θα κάνουν το μεγάλο τεχνολογικό άλμα και θα πρωτοπορήσουν σε αυτό τον τομέα.

Ακόμα, πέρα από τις βιομηχανικές διαδικασίες, κέρδη παραγωγικότητας αναμένονται και σε άλλα πεδία, όπως της υγείας των εργαζομένων, της εξοικονόμησης ενέργειας, της μείωσης των εμπορευματικών μεταφορών και, κατά συνέπεια, της μικρότερης χρήσης καυσίμων στη ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.