Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

«Αυλαία» απόψε για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με την επίσημη τελετή λήξης θα ολοκληρωθεί απόψε το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Την τελετή, η οποία θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. θα παρουσιάσει η πολυβραβευμένη ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, ενώ...


η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Ηρώ στο πιάνο, θα «ντύσει» μουσικά τη βραδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τα βραβεία που θα επιδώσει η κριτική επιτροπή αλλά και το κοινό (Χρυσός , Αργυρός Αλέξανδρος κ.α) δεν θα έχουν χρηματικό αντίκρισμα.
Παρά την οικονομική στενότητα που χαρακτήρισε τη διοργάνωση, οι διοργανωτές, σε μια πρώτη εκτίμηση, υποστηρίζουν ότι το φεστιβάλ ήταν απολύτως επιτυχημένο, καθώς η πλειονότητα των προβολών ήταν sold-out και παρουσίασε μικρή – αλλά εντυπωσιακή σε σχέση με την εποχή- αύξηση του αριθμού των εισιτηρίων.
Τα βασικότερα στοιχεία της 53ης διοργάνωσης ήταν:
-Η προκλητική ταινία έναρξης
- Η πανελλήνια πρώτη προβολή του πολυσυζητημένου «Le Capital» («Κεφάλαιο») του Κώστα Γαβρά το περασμένο Σάββατο και η «προφητεία» της ταινίας για επικείμενη «καταστροφή» λόγω της διεστραμμένης από το σύγχρονο άνθρωπο χρήσης του χρήματος και των χρηματικοοικονομικών συστημάτων.
- Η ίδια η παρουσία του 79χρονου ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη του θρυλικού «Ζ» Κώστα Γαβρά στη Θεσσαλονίκη.
- Οι προβολές των τριών ταινιών του πρόσφατα χαμένου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου (προέδρου παλιότερα του φεστιβαλ κινηματογράφου αλλά και απολύτου «σταρ» των διοργανώσεων περασμένων δεκαετιών στο φεστιβαλ με τις ταινίες του), η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη από συνεργάτες του και η συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με μουσική που έγραψε αποκλειστικά για τις ταινίες του.
- Τα αφιερώματα με την προβολή ταινιών τους αλλά κι η παρουσία των ίδιων των σκηνοθετών: του προκλητικού Φινλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι , του Ιρανού κουρδικής καταγωγής Μπαχμάν Γκομπαντί, του γερμανού Αντρέας Ντρέζεν και του Ρουμάνου πολυβραβευμένου Κριστιάν Μουντζίου.