Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ενας ύπνος την ημέρα καθαρίζει το μυαλό

Ένας υπνάκος στη διάρκεια της ημέρας δεν μας βοηθά απλά να καταπολεμήσουμε την κούραση, αλλά βελτιώνει σημαντικά την ικανότητα του εγκεφάλου μας να απορροφήσει νέες πληροφορίες, ισχυρίζονται Αμερικανοί επιστήμονες. Εθελοντές....


που πήραν μέρος σε μελέτη και κοιμούνταν 90 λεπτά στη διάρκεια της ημέρας, τα κατάφεραν καλύτερα σε τεστ από εκείνους που έμεναν ξύπνιοι.

«Ο ύπνος δεν φέρνει απλά ισορροπία που χαλάει από την παρατεταμένη εγρήγορση, αλλά σε νευρολογικό επίπεδο κάνει τον άνθρωπο να λειτουργεί καλύτερα από ό,τι λειτουργούσε πριν πάρει τον υπνάκο», δήλωσε ο δρ Μάθιου Ουόκερ, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ το οποίο πραγματοποίησε τη μελέτη.

Σαν e-mail

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο εγκέφαλος ίσως χρειάζεται ύπνο για να επεξεργαστεί τις πρόσφατες αναμνήσεις και να δημιουργήσει «χώρο» ώστε να αποθηκεύσει νέα γεγονότα.

«Είναι λες και το κουτί με τα email που βρίσκεται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου μας είναι γεμάτο μέχρι να κοιμηθούμε», εξηγεί ο Ουόκερ, «και μέχρι να καθαρίσει από όλα αυτά τα email να μην μπορεί να πάρει άλλα. Μόνο όταν κοιμόμαστε καθαρίζει, στέλνοντας όλα αυτά τα mail σε κάποιον φάκελο. Έτσι μετά μπορεί να δεχθεί νέα δεδομένα. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μάθει περισσότερα και να λειτουργήσει καλύτερα όταν αισθάνεται ξεκούραστος και ξύπνιος παρά όταν είναι νυσταγμένος».