Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η ΕΡΤ στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο

Με μια νέα κινηματογραφική πολιτική, εναρμονισμένη με τα οικονομικά δεδομένα και τις ανάγκες της εγχώριας οπτικοακουστικής αγοράς, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στηρίζει έμπρακτα και πολύπλευρα την ελληνική....


κινηματογραφία, στη δύσκολη συγκυρία της σημερινής εποχής. Ήδη, αποδεσμεύτηκαν οι χρηματοδοτήσεις ταινιών που είχαν ανασταλεί τα τελευταία χρόνια, ενώ με απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της παραγωγής 35 ταινιών με το συνολικό ποσό των 3.450.000 ευρώ, ως πρώτο πακέτο για τη χρονική περίοδο 2012-2013.

Παράλληλα, η ΕΡΤ αποφάσισε την ανασυγκρότηση της Επιτροπής για το «1,5%», η οποία μετονομάσθηκε σε «Επιτροπή διαχείρισης πόρων για τον κινηματογράφο». Την Επιτροπή, η οποία γνωμοδοτεί προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ, απαρτίζουν αναγνωρισμένα πρόσωπα του κινηματογραφικού χώρου, με μεγάλη εμπειρία επί των θεμάτων του. Τακτικά μέλη της ορίστηκαν οι κ.κ. Χάρης Παπαδόπουλος (σκηνοθέτης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, Πρόεδρος της Επιτροπής), Ανδρέας Σινάνος (διευθυντής φωτογραφίας), Δημήτρης Παπαδημητρίου (συνθέτης, Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας), Αχιλλέας Κυριακίδης (σεναριογράφος, συγγραφέας) και η κυρία Μπιάνκα Νικολαρέιζη (ενδυματολόγος). Ως αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν η κυρία Λιλέτ Μπόταση (παραγωγός), ο κ. Σάββας Καρύδας (σκηνοθέτης) και η κυρία Άννα Χατζησοφιά (σεναριογράφος).

Στόχος της Επιτροπής είναι εξεύρεση όσο το δυνατόν πιο διευρυμένων οικονομικών πόρων από διάφορους εθνικούς και διεθνείς φορείς, χορηγούς και ευρωπαϊκά προγράμματα, η ορθολογική και αποτελεσματική διαχείρισή τους, καθώς και η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προώθησης και διακίνησης των κινηματογραφικών παραγωγών της ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο αυτών των βασικών αξόνων και με την καθοδήγηση της αρμόδιας Επιτροπής, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση προχωρά σε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες για την τόνωση της εγχώριας κινηματογραφίας.

Ειδικότερα:

Εξετάζει και αξιολογεί πλήρεις προτάσεις από τους κινηματογραφικούς παραγωγούς για την χρηματοδότησή τους, σε συνεχή ροή, βάσει εισηγήσεων της Επιτροπής κάθε έξι μήνες.

Διαμορφώνει ειδικά προγράμματα για την αυτόνομη κινηματογραφική παραγωγή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που αφορούν σε νέους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, στη στήριξη της ταινίας για παιδιά και νέους, καθώς και στη δημιουργία εργαστηρίου κινούμενου σχεδίου της ΕΡΤ.

Διαμορφώνει ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης και δημιουργίας νέων κινηματογραφικών παραγωγών, μέσω του οποίου παρέχει – με όρους και προϋποθέσεις, όπως ηλικία, τίτλοι σπουδών, εμπειρία κ.α. - συγκεκριμένη βοήθεια για την παραγωγή ταινιών χαμηλού κόστους, όπως η παροχή μηχανολογικού και εργαστηριακού εξοπλισμού, πρώτων υλών και εργαστηρίων εικόνας, ήχου, μοντάζ, καθώς και χαμηλή χρηματοδότηση. Στο ίδιο πρόγραμμα, προβλέπεται η στήριξη σε κινηματογραφικές ταινίες ανεξάρτητων παραγωγών, έτοιμες ή σε διαδικασία παραγωγής, εφ’ όσον πληρούν τις προβλεπόμενες από το πρόγραμμα προϋποθέσεις.

Καταρτίζει διετή πλάνα για την αναμόρφωση και επέκταση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΕΡΤ και Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ.

Σχεδιάζει μαζί με άλλους φορείς της χώρας (π.χ. το Ε.Κ.Κ., το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τους Ο.Τ.Α., Πανεπιστημιακά Ιδρύματα κ.α.) την υλοποίηση κινηματογραφικών θεσμών, με στόχο την προβολή και διάδοση της έβδομης τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ανακοινωθεί η δημιουργία ετήσιου κινηματογραφικού θεσμού με τον προσωρινό τίτλο «Κινηματογραφικός Μαραθώνιος – 100 ταινίες – 100 σκηνοθέτες», που θα πραγματοποιείται στους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων».

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προβολή και προώθηση των ταινιών, όπως η διάθεση δωρεάν διαφημιστικού χρόνου, η συμμετοχή στα κόστη προβολής και προώθησης ταινιών σε διεθνή φεστιβάλ, η υιοθέτηση μέτρων προώθησης των ταινιών στο εξωτερικό κλπ.

Σχεδιάζει την παραγωγή ειδικών εκπομπών για την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και την καθιέρωση σταθερών ζωνών για τη μετάδοση των ταινιών από τα κανάλια της ΕΡΤ.

Προχωρά στην περαιτέρω ανάπτυξη και υποστήριξη της ταινίας μικρού μήκους, βελτιώνοντας τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά - ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε χρονιάς – το ειδικό σχετικό πρόγραμμα της ΕΡΤ «ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ», το οποίο εντάσσεται στο «1,5%».

Πραγματοποιεί ανταλλαγές πακέτων κινηματογραφικών ταινιών με άλλους ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς - μέλη της EBU, ενώ προχωρά και σε συνεργασίες με εγχώριους και διεθνείς φορείς (μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ, Ε.Κ.Κ., Υπουργείο Τουρισμού κ.α.) για την προβολή, διανομή και προώθηση των ελληνικών ταινιών.

Διαμορφώνει ένα σημαντικό μέρος του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ με ταινίες υψηλών προσδιαγραφών, ενώ αποκτά και ψηφιακό αντίγραφο κάθε ταινίας που στηρίζει, για την συγκρότηση της ταινιοθήκης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.