Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

«Μπρα ντε φερ» Αθήνας – Σκοπίων για την ονομασία

H Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει επίσημα την απάντηση των Σκοπίων στην πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, μολονότι την έχει λάβει εδώ και τρία εικοσιτετράωρα. Δημοσιογραφικές πηγές από τη γειτονική χώρα, αναφέρουν....


ότι η αντίδραση των Σκοπίων στην επιστολή Αβραμόπουλου είναι καταρχήν, θετική. Δεν αναφέρουν ωστόσο εάν γίνεται ή όχι δεκτό, το Μνημόνιο Κατανόησης που έχει προταθεί.

Η πρόσκληση του ελληνικού ΥΠΕΞ (έγινε αρχές Οκτωβρίου) ήταν μία ένδειξη ότι μεθοδεύεται άρση των εμποδίων για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η σκοπιανή πλευρά είχε επιφυλαχθεί να απαντήσει στην ελληνική πρόταση, αν και θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να αποδεχθεί και να συνυπογράψει ως έχει, το κείμενο το οποίο προτάθηκε.

Άλλωστε, πρόκειται για «Σχέδιο Μνημονίου» πράγμα το οποίο παραπέμπει σε νέο παράλληλο κύκλο, διμερών όμως, διαβουλεύσεων για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, εφόσον βεβαίως υπάρξει θετική ανταπόκριση από τα Σκόπια. Μάλιστα με την συνοδευτική επιστολή του ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνιζε, ότι η συνεννόηση μπορεί να γίνει σε επίπεδο επικεφαλής των Γραφείων Συνδέσμων των δύο χωρών, καθώς και των δύο διαπραγματευτών.

Η απάντηση των Σκοπίων, δόθηκε με την επιστολή του σκοπιανού Υπουργού Εξωτερικών Nikola Poposki προς στον έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο, ακριβώς ένα μήνα μετά την επιστολή του τελευταίου προς τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Με την επιστολή Poposki οι σκοπιανοί χαιρετίζουν την ελληνική πρόθεση να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών «αποφασιστικά».

Η επιστολή δόθηκε στον υφυπουργό εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Poposki επιμένει ότι η ελληνική πρόταση περί υπογραφής Μνημονίου κατανοήσεως μεταξύ των δύο χωρών ως βάση επίλυση της διαφοράς στην ονομασία ήρθε ως απάντηση στις πρωτοβουλίες της χώρας του.

Πρόσφατα ο Επίτροπος Διεύρυνσης Štefan Füle άσκησε πιέσεις στις δύο πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους. Από την πλευρά της Κομισιόν, υπάρχει ανάγκη να ξεπεραστεί το ελληνικό βέτο και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να μπει σε πιο σταθερό μονοπάτι η ΠΓΔΜ υπό το φως των αυξανόμενων εθνοτικών εντάσεων.

Φιλόδοξίες για τη μελλοντική ελληνική Προεδρία

Η Ελλάδα έχει φιλόδοξα σχέδια για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενόψη της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα το πρώτο 6μηνο του 2014. Στις 5 Οκτωβρίου, ο έλληνας ΥΠΕΞ Δημήτρης Αβραμόπουλος απέστειλε επιστολή στον Poposki που περιελάμβανε πρόταση για διμερές Μνημόνιο Συνεννόησης, ως βάση για την εύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Σε αυτή τη βάση, η Κομισιόν έχει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα Σκόπια θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις ακόμη και πριν την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Στο κείμενο στρατηγικής για τη διεύρυνση που δημοσίευσε πρόσφατα για το 2012, κάνει έκκληση να βρεθεί λύση στο ζήτημα «στα πρώιμα στάδια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Στην επιστολή του προς έλληνα Υπουργό Εξωτερικών,, ο Poposki επαναλαμβάνει πολλά από όσα είχε πει και ο έλληνας ΥΠΕΞ, περί βελτίωσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προώθησης της καλής γειτονίας και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

«Ελπίζω θα συμφωνήσετε επίσης με την πρόσφατη αξιολόγηση της Κομισιόν, ότι δηλαδή μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνεισέφερε στη δημιουργία συνθηκών που θα ευνοούσαν την εύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ», αναφέρει η επιστολή.

«Είναι ακλόνητη θέλησή μας να ξεπεράσουμε τη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας. Αυτό θα ωφελήσει και τις δύο χώρες και την περιοχή ως σύνολο. Ξεκινώντας από αυτό το κοινό όραμα, χαιρετίζω την πρόθεση που εκφράζετε στην επιστολή σας, να προχωρήσουμε αποφασιστικά τις συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας», γράφει ο Poposki.

Η Βουλγαρία διαλύει το «πάρτι»;

Η ευοίωνη διπλωματική επαναπροσέγγιση Ελλάδας Σκοπίων ίσως επισκιαστεί από τις δηλώσεις του βούλγαρου προέδρου Rossen Plevneliev, που την προηγούμενη εβδομάδα είπε στον Fule ότι τα Σκόπια «δεν είναι έτοιμα» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Οι θέσεις του βούλγαρου επανελήφθησαν κατά τις συναντήσεις Fule σε κυβερνητικό επίπεδο.

Βούλγαροι αξιωματούχοι σε διάφορα επίπεδα κατηγορούν τα Σκόπια ότι κλέβουν την βουλγαρική ιστορία, χειραγωγούν ιστορικά γεγονότα, ότι κάνουν διακρίσεις εναντίον πολιτών της ΠΓΔΜ με βουλγαρική υπηκοότητα και δυσφημούν τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv, αξιωματούχοι της Κομισιόν εξετάζουν το κατά πόσο σοβαρή είναι η απειλή ενός βουλγαρικού βέτο. Η Βουλγαρία το επόμενο καλοκαίρι έχει κοινοβουλευτικές εκλογές και η «σκληρή θέση» απέναντι στα Σκόπια φαίνεται να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βούλγαρων πολιτών.
Η Κομισιόν χαιρέτησε την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Ελλάδα.