Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη χώρα

"Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη χώρα" και "πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου, τα αποτελέσματα της....


συνεδρίασης του Eurogroup. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, είπε πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης.

"Είμαστε στο ζενίθ της αξιοπιστίας μας", τόνισε.

Επίσης, πρόσθεσε πως πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Αναφερόμενος στην εκταμίευση της δόσης, σημείωσε πως η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ για τη διαδικασία της επαναγοράς χρέους, είπε πως αυτή θα είναι εθελοντική και πως είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει.

Το ποσό που θα διατεθεί για την επαναγορά θα φτάσει κοντά στα 10 δισ. ευρώ, με τα χρήματα να προέρχονται από δάνειο από τον EFSF και θα προστεθούν στο κρατικό χρέος.

Διαψεύσθηκε επίσης σενάριο, σύμφωνα με το οποίο αυτό το ποσό θα καλυφθεί με εκδόσεις εντόκων γραμματίων που θα καλύψουν οι τράπεζες με εγγύηση του EFSF.

Αναφερόμενος στη δόση των 44 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι τα 33,4 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα σε 3 δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Ενδοκυβερνητικά Μνημόνια

Την Πέμπτη θα υπογραφούν μνημόνια κατανόησης του υπουργείου Οικονομικών με δώδεκα υπουργεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Στα μνημόνια θα περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των οφειλών.