Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Εποπτεία και επίτροποι για υπουργεία, ΔΕΚΟ και δήμους

Αν ένας δήμος δεν καταφέρει να συμμαζέψει τις δαπάνες τους θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδά του από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές ενώ θα πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση του ανώτατου συντελεστή τέλους ακίνητης περιουσίας για τα...


ακίνητα που βρίσκονται στην περιφέρειά του. Αν κάποιο υπουργείο επί δύο τρίμηνα δεν πετυχαίνει τους οικονομικούς του στόχους θα τοποθετείται επίτροπος από το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης προβλέπεται η περικοπή μισθού ή ακόμα και την απόλυση διοικητών ΔΕΚΟ που αποκλίνουν από το στόχο τους, τη λήψη μέτρων αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και την αυστηρή παρακολούθηση ανά μήνα των προϋπολογισμών των υπουργείων των ΔΕΚΟ, των δήμων και των φορέων.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία καταγράφονται όλοι οι κανόνες εποπτείας για τα υπουργεία, τις ΔΕΚΟ και τους δήμους που αποκλίνουν από τους στόχους τους.

. Παράλληλα, τα υπουργεία θα υπογράφουν έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους μνημόνια συνεργασίας, τα οποία θα περιέχουν τριμηνιαίους στόχους προϋπολογισμού και θα προκαθορίζουν τις διορθωτικές παρεμβάσεις που θα χρειαστεί να κάνουν σε περίπτωση υπερβάσεων.


Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τους φόρους και τα τέλη, οι δημότες θα… πληρώσουν το μάρμαρο. Όπως προβλέπεται, αν επί δύο επίσης τρίμηνα δεν εκπληρώνονται οι στόχοι στους δήμους αυτομάτως θα μπαίνουν νέοι φόροι στους πολίτες με τα τέλη να αυξάνονται έως και στο 10πλάσιο!

Παράλληλα, προβλέπονται και νέα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ όσον αφορά τις ΔΕΚΟ θα γίνεται μείωση μισθού ή ακόμη και θα παύεται η διοίκηση τους σε περίπτωση που αυτές αποκλίνουν από τους στόχους τους.

Εκτιμάται ότι το απόγευμα θα κατατεθούν στη Βουλή οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και έτσι ο Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στο Eurogroup έχοντας κλείσει όλες τις εκκρεμότητες για τη δόση. Όπως τόνισε και ο ίδιος, μετά τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη, η Ελλάδα «πηγαίνει στο Eurogroup πανέτοιμη»