Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Επιμένουν οι Τσέχοι να φύγουμε από το ευρώ

Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» (Die Presse), τονίζει ότι η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι μια επιπλοκή για την Ελλάδα, προσθέτοντας....


ότι ο ίδιος δεν έχει συμβουλές για το τί πρέπει να κάνει η χώρα μας, πάντως δεν βλέπει ένα θετικό μέλλον για αυτήν, εντός ευρωζώνης.

Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κατά την προχθεσινή, κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό Πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ, στις οποίες τασσόταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, ο κ. Κλάους διευκρινίζει πως δεν έγιναν σε αυτό το πνεύμα και ότι ο ίδιος θεωρεί πως αυτό είναι απόφαση της Ελλάδας και όχι δική του.

Ασκώντας κριτική στους οικονομολόγους που προειδοποιούν για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Τσέχος Πρόεδρος επισημαίνει πως θα ήταν μια καλή λύση για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και πως μια οργανωμένη και σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας δεν θα ήταν, επίσης, πρόβλημα ούτε για την ευρωζώνη. Ωστόσο, προϋπόθεση είναι, η έξοδος να μην γίνει με χαοτικό τρόπο, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο, ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά και η Τσεχία διαθέτει πολύ καλές εμπειρίες από τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας (σσ. την 1η Ιανουαρίου 1993). Η περίπτωση ήταν παρόμοια, είπε, διότι νωρίτερα υπήρχε η τσεχοσλοβακική κορώνα και κατόπιν διασπάστηκε η κορώνα και αυτό είχε προετοιμαστεί καλά και δεν προξένησε προβλήματα.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Η Ευρώπη χρειάζεται ελευθερία», στην Ένωση Αυστριακών Βιομηχάνων στη Βιέννη, όπου ολοκλήρωσε σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Τσεχίας επισήμανε πως «μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σε μια νομισματική ένωση μαζί με τη Γερμανία», εκτιμώντας ότι η νομισματική ένωση μπορεί να αποτελείται μόνο από τις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

«Η Ελλάδα είναι η Ελλάδα, εκεί έχουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη άποψη για τη δουλειά και για το να κάθεσαι στον ήλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βάτσλαβ Κλάους, διευκρινίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ασκήσει κριτική σε αυτό τον τρόπο ζωής. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς, υποχρεωτικά, να συνενώσει τις διαφορές των χωρών του Νότου και του Βορρά σε μια νομισματική ένωση, είπε.

Τα δισεκατομμύρια που δίνονται, αυτή τη στιγμή, στην Αθήνα δεν αποτελούν μηχανισμό διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά, απλώς, για την «ουτοπία της ευρωζώνης», συμπλήρωσε. Αυτή η ουτοπία είναι αντίθετη με τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών, που δεν επιθυμούν την περιττή εξίσωση και την κεντρική διοίκηση των Βρυξελλών, κατέληξε.