Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Αρνητικός ο Ραχόι στην πρόταση του Ρομπάι

Ο πρωθυπουργός Ραχόι δηλώνει ότι δε μπορεί να γίνει αποδεκτή πρόταση του προέδρου της ΕΕ Ρομπάι για μείωση κατά 75 δισεκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι "δεν μπορεί να....


γίνει αποδεκτή" η πρόταση για μείωση κατά 75 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι. "Για την κυβέρνηση, το πρώτο έγγραφο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μας φαίνεται ένα καλό έγγραφο. Το δεύτερο που παρουσίασε ο κύριος Βαν Ρομπάι μας φαίνεται απλώς ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό", δήλωσε ο Ραχόι σε δημοσιογράφους κατά το πέρας της ιβηροαμερικανικής συνόδου κορυφής που διεξήχθη στο Κάρντιθ της Ισπανίας.

"Ο προϋπολογισμός αυτός δεν ικανοποιεί την ισπανική κυβέρνηση και αυτό το γνωστοποιήσαμε στους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια άλλη πρόταση, η οποία θα είναι πιο λογική και την οποία θα μπορεί να συμμεριστεί" η Ισπανία, σημείωσε.

Ο Ραχόι επικαλέστηκε κυρίως ως σημεία τριβής τη μείωση στη βοήθεια για τη γεωργία, για την πολιτική συνοχής ή για τις περιοχές. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Ισπανία μπορεί να χάσει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια στον επόμενο προϋπολογισμό, με μια μείωση 30% για τις περιοχές της και 17% για την γεωργία της.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι εισηγήθηκε την Τετάρτη τη μείωση κατά 75 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού των 1.033 δισεκατομμυρίων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου, παραδεχόμενος ωστόσο παράλληλα ότι αυτό θα είναι "δύσκολο".