Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Θα δούμε λεφτά από τη δόση μέσα στη χώρα;

Το Eurogroup ενέκρινε τη δόση των 44 δις ευρώ για την Ελλάδα. Ωστόσο, ελάχιστα από αυτά τα χρήματα θα πέσουν στην πραγματική αγορά, ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία. Οι δανειστές είναι...


λάτρεις των αριθμών. Ως εκ τούτου, η παράθεση μίας πτυχής της κρίσης στη χώρα μας αποτελεί την πλέον ενδεικτική απάντηση στη δύσκολη εξίσωση. Καθημερινά χάνονται 900 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΕΕ), ενώ τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι άκρως απογοητευτικά. Αυξημένος κατά 0,67% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και κατά 12,16% από τον Οκτώβριο του 2011 είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Όλα τα παραπάνω έχουν επιδεινώσει το κλίμα εμπιστοσύνης, ειδικά των νέων, οι οποίοι επιλέγουν τη μετανάστευση για μια καλύτερη τύχη σε χώρες του εξωτερικού.

Σήμερα, από νωρίς το πρωί, μακροχρόνια άνεργοι, προσφάτως απολυμένοι, νέοι επιστήμονες, αλλά και επαγγελματίες που δεν μπορούν να ζήσουν με τις ελάχιστες απολαβές στην Ελλάδα σχημάτιζαν ουρές σε κάποια από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας και σε υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι καλούν στα τηλέφωνα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου για την επαγγελματική κινητικότητα (EURES).

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Eures, το οποίο διοργανώνει σεμινάρια και εκδηλώσεις για την ενημέρωση των ανέργων ή διάφορων επαγγελματικών ομάδων, έχουν υποβληθεί πανευρωπαϊκά 1.000.605 βιογραφικά σημειώματα, ενώ στην πλατφόρμα του είναι εγγεγραμμένοι 29.312 εργοδότες.
» δηλώνει.

Η παρατεταμένη ύφεση και η ανεργία, η οποία στην περίπτωση των πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 30% στην Ελλάδα -ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, αν το συγκρίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 14%- αποτελούν τους καταλυτικούς παράγοντες που ωθούν τους νέους στην αναζήτηση εργασίας στις αγορές του εξωτερικού.

Η υποαπασχόληση, οι χαμηλές απολαβές, η απογοήτευση για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το μέλλον, που προβλέπεται δυσοίωνο, είναι επίσης βασικές αιτίες που αναγκάζουν τους νέους επιστήμονες να εγκαταλείψουν τη χώρα μας.

Νέοι γιατροί, μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες αναζητούν εργασία σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Μ. Βρετανία…