Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Επεισόδια σε Ισπανία και Ιταλία

Η αστυνομία επενέβη βίαια στο κέντρο της Μαδρίτης, κάνοντας χρήση γκλομπ και πυροβολώντας στον αέρα με πλαστικές σφαίρες, προκειμένου να απωθήσει διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής....


απεργίας που κηρύχθηκε με την ευκαιρία της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια στην πολιτική της λιτότητας. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν μία ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να διασπάσει το τείχος των ειδικών μονάδων της αστυνομίας, που παρεμπόδιζαν την πρόσβαση στην πλατεία Θιβέλες, στο κέντρο της Μαδρίτης.

Σύντομα, και άλλοι διαδηλωτές συνέκλιναν και περικύκλωσαν τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να απομακρύνουν το πλήθος, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν με γκλομπ στις παρακείμενες οδούς.

Από νωρίς το πρωί διάφορες ομάδες διαδηλωτών είχαν ξεκινήσει την αντιπαράθεση με την αστυνομία, η οποία έχει αναπτύξει μία εντυπωσιακή δύναμη κρανοφόρων σε όλο το κέντρο, όπου πολλά καταστήματα δεν τόλμησαν να ανοίξουν.

Συγκρούσεις μικρότερης κλίμακας σημειώθηκαν νωρίτερα στην κεντρική λεωφόρο της Γκραν Βία, μετά μία πρώτη προσπάθεια της αστυνομίας να διασπάσει το πλήθος. Μετά την επέμβαση αυτή, οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν, ανασυντασσόμενοι μετ' ολίγον σε μικρή απόσταση από το σημείο των συγκρούσεων.

Στο μεταξύ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δύο διαδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί για σήμερα το απόγευμα στη Μαδρίτη. Την πρώτη έχουν προκηρύξει τα εργατικά συνδικάτα, ενώ την επόμενη το κίνημα των «Αγανακτισμένων», για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, τις εξώσεις των υπερχρεωμένων από τα δάνεια ιδιοκτητών, και για τα δισ. ευρώ που «καταπίνουν» οι τράπεζες.

Επεισόδια και στη Ρώμη

Στις κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν από τους εργαζόμενους στην Ιταλία, στην οποία σύμφωνα με το BBC κηρύχθηκαν σήμερα τετράωρες στάσεις εργασίας, οι διαδηλωτές στη Ρώμη συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι αντέδρασαν με δακρυγόνα.

Πιο ήρεμη η εικόνα στην Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, η εικόνα ήταν γενικώς πιο ήρεμη. Συνθήματα σε μεγάλες επιγραφές όπως «Ζήτω η γενική απεργία», «Τέλος στην καταστροφή» , «Τρόικα, Πάσους: ΕΞΩ», ήσαν ανηρτημένα στο κέντρο της Λισαβόνας, όπου αρκετοί εργαζόμενοι προσπαθούσαν να βρουν κάποιον τρόπο να μεταβούν στις δουλειές τους, παρά την 24ωρη γενική απεργία, που παρέλυσε σε μεγάλο βαθμό τη χώρα.

«Η σημερινή απεργία κατέγραψε μία μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Ολιβέιρα, στέλεχος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών. «Η συμμετοχή είναι 100% στο μετρό της Λισαβόνας και η παράλυση είναι σχεδόν πλήρης στις οδικές, σιδηροδρομικές και παραποτάμιες μεταφορές», πρόσθεσε.