Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Χιλιάδες γιατροί στους δρόμους της Μαδρίτης

Δεκάδες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ντυμένοι με τις άσπρες στολές τους, διαδήλωσαν στην ισπανική πρωτεύουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δημοσιονομικές περικοπές....


που πλήττουν ιδιαίτερα τον κλάδο της υγείας και για την απόφαση των τοπικών αρχών να ιδιωτικοποιήσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας. «Η δημόσια υγεία δεν είναι προς πώληση, αλλά προς υπεράσπιση» διατράνωνε η κεντρική επιγραφή που ξεδίπλωσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι με σφυρίχτρες και μικρότερα πανό, που έγραφαν «οι περικοπές στην υγεία σκοτώνουν» και «ξεπουλάνε την υγεία», έδιναν παλμό στην πορεία τους.

Την παράσταση έκλεβε το γιγαντιαίο «όχι» δίπλα σε ένα ανοικτό ψαλίδι, που αποτελεί το σύμβολο της αντίδρασης της κοινής γνώμης στις εφαρμοζόμενες περικοπές.

«Ο λαός δεν πρέπει να πληρώνει για μία ιδιωτικοποιημένη υγεία», υποστήριξε η Βερόνικα Σάντσεθ, παιδίατρος στο νοσοκομείο Σεβέρο Οτσόα, που συμμετείχε στην διαδήλωση.

Οι 75.000 εργαζόμενοι στη δημόσια περίθαλψη στη Μαδρίτη και την περιφέρειά της καλούνται από τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις να απεργήσουν σήμερα κι αύριο και πάλι στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, ενώ οι γιατροί ειδικότητες έχουν κηρύξει επ’ αόριστον απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε έναν τομέα, ο οποίος έχει υποστεί πολλαπλές περικοπές λόγω της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας, η οργή έχει ξεχειλίσει στην περιφέρεια της Μαδρίτης, επίσης διοικούμενη από τη δεξιά, μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος επιτάσσει μεγαλύτερες περικοπές στην παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας και την ιδιωτικοποίηση πολλών νοσοκομείων.

Ήδη, ο πληθυσμός έχει νοιώσει ιδιαίτερα τον πέλεκυ των περικοπών: ιδίως οι συνταξιούχοι, που έως σήμερα έχαιραν δωρεάν περίθαλψης, ήδη πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή 10% στα φάρμακά τους, ενώ ο λογαριασμός έχει φουσκώσει ακόμη περισσότερο για τους εργαζομένους.