Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σκληρότερες οι νέες προτάσεις της τρόικας για την Κύπρο

Μετά από διαβουλεύσεις μιας βδομάδας η τρόικα επέδωσε στην Κυπριακή κυβέρνηση αναθεωρημένο κείμενο προτάσεων, το οποίο συγκρινόμενο με εκείνο του καλοκαιριού χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές ως....


σκληρότερο. Η τρόικα ζητά στη διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μέτρα εξοικονόμησης ύψους ενός δισεκατομμυρίου διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, αντί των 975 εκ. που ζητούσε το καλοκαίρι.

Πληροφορίες, που μεταδόθηκαν στο αποψινό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η τρόικα θέτει θέμα 13ου μισθού από το 2013, αφού για το 2012 δεν διαφαίνεται υπογραφή του μνημονίου.

Τίθεται επίσης θέμα ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών με καθορισμένα χρονοδιαγράμματα, κατάργηση των εισφορών του κράτους για συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διαγραφή του χρέους του προς το Ταμείο, που ξεπερνά τα επτά δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η τρόικα απαιτεί μείωση μισθών και συντάξεων, αποκοπές στο εφάπαξ σε συνδυασμό με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και παραχώρηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στο 50% το μέγιστο, μετά την επαναφορά της σε μια πενταετία.

Αν και οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να προχωρούν, οι τεχνοκράτες της τρόικας θα παρατείνουν κατά πάσα πιθανότητα την παραμονή τους στην Λευκωσία έως τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας και δεν θα αναχωρήσουν τελικά από την Κύπρο μεθαύριο.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Πληροφορίες από πηγές του ΔΗΣΥ αναφέρουν ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Δημητριάδης συμφώνησαν στην θέση πως πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές ενέργειες για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα και στην ανάγκη για υπογραφή μνημονίου.