Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλο κύκλωμα πίσω από τον χάκερ του υπουργείου Οικονομικών

Ενας χάκερ έσπασε τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας του υπουργείου Οικονομικών και κατάφερε να υφαρπάξει τα φορολογικά στοιχεία του συνόλου των Ελλήνων. Τώρα οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν ποιοι....


μπορεί να κρύβονται πίσω από τον 35χρονο δράστη, καθώς θεωρούν πως υπάρχει κύκλωμα στο συγκεκριμένο υπουργείο, σε υψηλά μάλιστα κλιμάκια, το οποίο -με τη βοήθεια από το «σαΐνι των ηλεκτρονικών υπολογιστών»- τίναξε στον αέρα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της χώρας. Και υπόσχονται «βόμβες μεγατόνων», όταν ολοκληρωθεί η έρευνα!

Ο 35χρονος διαφημιστής είχε αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή δεδομένα όπως ΑΦΜ, αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων, διευθύνσεις κατοικιών και τηλέφωνα περισσότερων από 9.000.000 Ελλήνων πολιτών, και θησαύριζε πουλώντας τα σε μεγάλες εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές, ακόμη και εισηγμένες στο Χ.Α.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ο διαφημιστής βρήκε «τρύπα», κενό δηλαδή, στο ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας του υπουργείου Οικονομικών κι έτσι κατάφερε να βάλει χέρι στα φορολογικά στοιχεία των Ελλήνων. Ωστόσο η υπόθεση έχει πολύ πιο σοβαρές παραμέτρους, οι οποίες είναι στο στάδιο της εντατικής έρευνας από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ.
Την υπόθεση άρχισε πρώτη να ερευνά η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία ενημέρωσε αμέσως η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα ξεκίνησαν διεξοδικές έρευνες που είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό του 35χρονου διαφημιστή και την ανακάλυψη των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών που είχαν αποθηκευθεί στον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Espresso», οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση είναι πεπεισμένοι πως ο 35χρονος δεν ενεργούσε μόνος του: «Γεγονός είναι πωως ο δράστης βρήκε “τρύπα” στο σύστημα ασφαλείας του υπουργείου, ένα σύστημα όμως το οποίο είναι από τα πιο εξελιγμένα που διαθέτει η χώρα. Κατά συνέπεια, επειδή αυτά τα στοιχεία αλλά και το σύστημα που τα υποστηρίζει τα χειρίζονται υπάλληλοι που βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου, θεωρούμε σχεδόν βέβαιο πως κάποιος μέσα από το υπουργείο τού υπέδειξε την “τρύπα” στο σύστημα ασφαλείας. Ετσι κατάφερε να σπάσει τις “ασπίδες προστασίας” και να υφαρπάξει όλα τα στοιχεία των Ελλήνων φορολογουμένων» λέει στην «Espresso» αστυνομικός που έχει απόλυτη γνώση των ερευνών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων, ενδεχομένως υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και μάλιστα υψηλόβαθμων, τα οποία εμπλέκονται σε κύκλωμα που οργάνωσε την υφαρπαγή των δεδομένων. Οπως λέει χαρακτηριστικά στην «Espresso» άνθρωπος που είναι σε θέση να γνωρίζει την εξέλιξη της υπόθεσης, οι έρευνες θα αποκαλύψουν «μια βόμβα μεγατόνων» όταν ολοκληρωθούν.

Στόχος των αστυνομικών της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι να διερευνήσουν το πλέον πιθανό ενδεχόμενο εμπλοκής υψηλόβαθμου υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών στην κλοπή των στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους ενδείξεις για την εμπλοκή συγκεκριμένου προσώπου, πλην όμως αυτές οι ενδείξεις θα πρέπει να μετατραπούν σε στοιχεία, ικανά να οδηγήσουν το συγκεκριμένο πρόσωπο ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Τα deals με τις πολυεθνικές και η ταρίφα χιλιάδων ευρώ

Σε επαφή με μεγάλες εταιρείες, εντός και εκτός των συνόρων, οι οποίες ακολουθούν πολιτική «επιθετικού μάρκετινγκ» είχε έρθει ο «χάκερ» που άρπαξε τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του TAXIS, όπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ετσι, ο 35χρονος διαφημιστής θα εξοικονομούσε από την πώληση των προσωπικών δεδομένων του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων πακτωλό χρημάτων.

Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Espresso», είχε «χτυπήσει την πόρτα» σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, οι περισσότερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο όχι μόνο των Αθηνών, αλλά και ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, προκειμένου να τους πουλήσει τα στοιχεία, έναντι μεγάλης αμοιβής.

Αρκετές από αυτές τις εταιρείες φαίνεται πως είχαν δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για την αγορά των φορολογικών στοιχείων του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, και μάλιστα λέγεται πως η τιμή για τον πλήρη κατάλογο του συστήματος TAXIS κυμαινόταν από 200.000 έως και 300.000 ευρώ. Εκτός αυτού, ο 35χρονος φέρεται από την ΕΛ.ΑΣ. πως έκανε διαπραγματεύσεις και για την πώληση μέρους των πληροφοριών που είχε στην κατοχή του, έναντι του ποσού των 60.000 ή 70.000 χιλιάδων ευρώ, ανάλογα με το κομμάτι που ενδιέφερε τον αγοραστή.

Ηδη οι έμπειροι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιούν έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν, βάσει στοιχείων, ποιοι ήρθαν σε επαφή και ίσως αγόρασαν τη λίστα με τα στοιχεία των Ελλήνων φορολογουμένων. «Πρόκειται για εταιρείες που συνήθως κάνουν επιθετικό marketing στην αγορά και επεκτείνονται με γοργούς ρυθμούς στον τομέα τους λόγω αυτής της επιχειρηματικής διαδικασίας», λέει στην «Εspresso» αστυνομικός που έχει γνώση των ερευνών.

Στους οικονομικούς όρους, επιθετικό marketing με απλά λόγια είναι η επιθυμία της εταιρείας να οδηγεί την αγορά, να αναλαμβάνει επιχειρηματικούς κινδύνους και να εξαναγκάζει τους ανταγωνιστές να την ακολουθούν, προσπαθώντας να μιμηθούν τις ενέργειές της.

Ενδιαφέρον, και μάλιστα έντονο, για την απόκτηση τις ογκώδους λίστας θα μπορούσε να εκδηλώσει οποιαδήποτε εταιρεία παροχής υπηρεσιών πάσης φύσεως, ακόμα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα ήθελαν να έχουν στα αρχεία τους στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των πολιτών στους οποίους απευθύνονται τα προϊόντα τους, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ολα αυτά λοιπόν έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς στην περίπτωση που αποδειχτεί η αγορά της περιβόητης λίστας από τους υπεύθυνους κάποιας εταιρείας, τότε με τη σειρά τους θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης με την κατηγορία της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως οι αστυνομικοί κινούνται πλέον σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις ερευνών, καθώς ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που βρέθηκε στο σπίτι του 35χρονου έχει αποθηκευμένα στοιχεία που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. όσον αφορά τις εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν ή αγόρασαν αυτά τα στοιχεία. Η έρευνα των αρχείων του υπολογιστή που ανήκει στον 35χρονο βρίσκεται σε εξέλιξη από τους ειδικούς, αφού ο κατηγορούμενος είχε φροντίσει να «κλειδώσει» αρκετά από αυτά.

Τέλος, στο παιχνίδι των ερευνών θα μπει και το ΣΔΟΕ προκειμένου να διερευνηθεί η οικονομική κατάσταση του 35χρονου διαφημιστή και να διαπιστωθεί εάν έχουν μπει στους λογαριασμούς του μεγάλα χρηματικά ποσά το τελευταίο διάστημα και, βέβαια, από πού προέρχονται.


ΑΚΟΜΑ ΔΥΟ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Ολο και συχνότερα γίνονται τα περιστατικά παραβίασης υπολογιστικών συστημάτων από χάκερ, που δεν έχουν ως στόχο την ικανοποίηση της περιέργειάς τους ή την επίδειξη των ικανοτήτων τους αλλά το οικονομικό όφελος. Μόνο τη χρονιά που πέρασε αποκαλύφθηκαν δύο υποθέσεις χάκινγκ, από τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν συνολικά περισσότερα από 1,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας.

Η πρώτη υπόθεση ήρθε στο φως τον Αύγουστο του 2011, όταν η Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έφτασε στα ίχνη δύο Ελλήνων που είχαν στήσει μια ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση πουλώντας online προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών. Ως δράστες φέρονται δύο Ελληνες, ηλικίας 34 και 44 ετών, οι οποίοι κατάφεραν να κλέψουν όλα τα αρχεία ανώνυμης εταιρείας παροχής τηλεφωνικών πληροφοριών. Στη συνέχεια μετέτρεψαν τα κλεμμένα αρχεία σε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που έδινε τη δυνατότητα στον χρήστη να βρει το τηλέφωνο και τη διεύθυνση ενός πολίτη χωρίς να καλεί στην εταιρεία τηλεφωνικού καταλόγου.

Οι δράστες έριξαν την εφαρμογή στην αγορά του Internet, όπου φέρεται ότι είχε σημαντική επιτυχία και προσπόρισε στους δράστες κέρδη ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η οικονομική ζημιά της εταιρείας εκτιμήθηκε σε 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά έσοδα έχασε και το Δημόσιο.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η υπόθεση που αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, με δράστες τρεις φοιτητές και θύμα μεγάλη τράπεζα! Η ομάδα των χάκερ απαρτιζόταν από δύο 21χρονους Ελληνες, έναν φοιτητή Οδοντιατρικής και έναν σπουδαστή, και έναν Βρετανό φοιτητή. Εκτός από υπολογιστές οι δράστες φαίνεται ότι γνώριζαν καλά και από τραπεζικές συναλλαγές. Οι ειδικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπίστωσαν ότι οι τρεις νεαροί χάκερ είχαν πετύχει να διεισδύσουν στο σύστημα νομισματικής-συναλλακτικής ισοτιμίας του τραπεζικού κολοσσού. Μέσα σε μία εβδομάδα έκαναν συνα [Anonymous] λλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ και αποκόμισαν κέρδη άνω των 300.000 ευρώ!

Η πρωτοτυπία στη δράση των τριών είναι ότι είχαν πετύχει να επηρεάζουν τη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ βρετανικής λίρας και ευρώ μέσα στο σύστημα της τράπεζας και να επωφελούνται από τη διαφορά. Μάλιστα οι έρευνες της αστυνομίας έδειξαν ότι οι δράστες είχαν επενδύσει σημαντικά χρηματικά ποσά σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια διάφορων τραπεζών.


Οι Anonymous και ο 16χρονος που «χτύπησε» Interpol και FBI

Υπάρχουν βεβαία οι περιπτώσεις των χάκερ που υποκλέπτουν σημαντικά στοιχεία ή έγγραφα, στο πλαίσιο του «διαδικτυακού ακτιβισμού». Μία από τις σημαντικότερες κυβερνοεπιθέσεις ήταν εκείνη που σημειώθηκε στις 28 του περασμένου Οκτωβρίου στα υπολογιστικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών. Οι «χ-ακτιβιστές» (ακτιβιστές χάκερ) της ομάδας Anonymous υπεξαίρεσαν αρχεία της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού και στη συνέχεια ανέβασαν τα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα στο Ιντερνετ. Παράλληλα οι δράστες ανάρτησαν σε ιστοσελίδα μήνυμα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη διαρροή και καλώντας τους Ελληνες πολίτες σε αντίδραση κατά των μέτρων λιτότητας.

Διαρροή απόρρητων στοιχείων είχε σημειωθεί και στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν χάκερ είχαν «χτυπήσει» το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Δημοτολόγιο Καρδίτσας και ένα…. ΤΕΙ. Τότε οι δράστες είχαν δημοσιοποιήσει οικονομικά στοιχεία εταιρειών που έχουν υποβάλει αίτηση για εγγυοδοσία από το Δημόσιο, προσωπικά δεδομένα από δημοτολόγια και αρχεία σπουδών, ακόμη και έγγραφα της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου.

Τέλος, μεγάλη αίσθηση είχε προκαλέσει η δράση ενός νεαρού από τον Αγιο Δημήτριο της Αθήνας, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο του 2011. Οπως προέκυψε, το 2008 και σε ηλικία μόλις 16 ετών είχε καταφέρει να εισβάλει στα υπολογιστικά συστήματα της Interpol και του FBI τινάζοντας στον αέρα τα μέτρα ασφαλείας των δύο αστυνομικών υπηρεσιών!