Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Καθοριστικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Κρίσιμη και καθοριστική κρίνεται η αυριανή διαπραγμάτευση μεταξύ της Κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της βιωσιμότητας ή όχι του δημοσίου χρέους. Σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος κριθεί βιώσιμο, τότε...


θα τεθεί τέρμα στο θέμα πώλησης κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών σε ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από κυβερνητικές πηγές, το συνολικό ποσό για αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους και για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν φαίνεται να υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θετική εξέλιξη κρίνεται η αποδοχή από την τρόϊκα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποδοχή εισήγησης του διοικητή της Π. Δημητριάδη για αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, μόνο κατά μία μονάδα αντί για δύο, που ήταν η αρχική πρόθεσή της τρόϊκας. Αυτό, σύμφωνα με οικονομολόγους, μεταφράζεται σε περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, στις ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τον Συνεργατισμό ο κ. Δημητριάδης κατάφερε να γίνει αποδεκτή από την τρόικα η εισήγηση του ολλανδικού μοντέλου «Rabobank», δηλαδή να υπάρχει ένα είδος ελέγχου ενιαίας εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα εισηγήθηκε την έναρξη της εφαρμογής της νομοθεσίας για εκποίηση ακινήτων το τέλος του 2014, ώστε η εφαρμογή της νομοθεσίας να συμπέσει με τη χρονική περίοδο κατά την οποία η Κύπρος θα βγαίνει από την ύφεση.

Το θέμα της εκποίησης υποθηκευμένων ακινήτων μη αξιόχρεων πιστωτών, συζητήθηκε εκτενώς με την τρόικα και η Λευκωσία φέρεται να αναδιαμορφώνει την θέση της για εκποίηση σε τρία αντί πέντε χρόνια, ενώ εμμένει σε εξαίρεση της πρώτης κατοικίας.