Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΗΠΑ: Γνωρίζουμε τις δυσκολίες της Ελλάδας

Την πλήρη επίγνωση των ΗΠΑ για το πόσο δύσκολες είναι οι προκλήσεις και πόσο επίπονη είναι η δημοσιονομική προσαρμογή για την Ελλάδα, που βρίσκεται, όπως λέει, στην πρώτη θέση, αλλά και για την Ιταλία και την Ισπανία, επισημαίνει ....


ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος ευρωπαϊκών υποθέσεων Φίλιπ Γκόρντον, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε στενή επαφή με τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία στα απαραίτητα μέτρα λιτότητας και κανείς δεν επιθυμεί την έκρηξη αυτών των κοινωνιών, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Γκόρντον, δεν μπορεί κανείς να ζητάει πάρα πολλά, συγχρόνως, όμως, θα πρέπει να αποδέχεται την πραγματικότητα, καθώς πολλοί λάμβαναν για μεγάλο χρονικό διάστημα δάνεια και οι αγορές θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν δάνεια μόνον όταν υπάρχει βιώσιμη κατεύθυνση στον προϋπολογισμό. Σχολιάζοντας τις μαζικές διαμαρτυρίες που βιώνει η Ελλάδα, σημειώνει πως δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχουν αντιστάσεις, «αλλά υποστηρίζουμε τις ενέργειες των κυβερνήσεων».

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών παρατηρεί πως πολλοί Τούρκοι έχουν προσγειωθεί ως προς τη διαδικασία ένταξης, κάτι που διαπιστώνεται στις δημοσκοπήσεις, ενώ είναι αισθητό ένα είδος κόπωσης σε ό,τι αφορά την κοινοτική διεύρυνση, πάντως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν πως μια ένταξη της Τουρκίας θα ήταν μακροπρόθεσμα ένα θετικό γεγονός.

Προσθέτει δε πως η αρχή της διεύρυνσης υπήρξε ένας μεγάλος παράγοντας στον εκδημοκρατισμό από άκρου σε άκρο στην Ευρώπη και ένα κίνητρο για τις χώρες να πράξουν το σωστό, να συνάψουν ειρήνη με τους γείτονές τους και να μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους. Η ευρωπαϊκή διαδικασία διεύρυνσης είναι κάτι που υποστηρίζουν πάρα πολύ οι ΗΠΑ και ο ίδιος πιστεύει ότι στην περίπτωση της Τουρκίας θα πρέπει να μείνει ανοικτή η πόρτα, όμως θα πρέπει να είναι σεβαστό πως αυτό αποτελεί μια ευρωπαϊκή απόφαση.

Θεωρεί επίσης πως η Τουρκία, ως μελλοντικό μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να συμβάλει ως πολύ δυναμική οικονομία, ως σημαντική στρατιωτική δύναμη και έχοντας πολιτική επιρροή στη Μέση Ανατολή και στις ισλαμικές χώρες.

Από την άλλη, όπως επισημαίνει, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σημαίνει υποχρεώσεις και περιορισμούς και την αποδοχή μιας πραγματικής ολοκλήρωσης, στην οποία δεν είναι συνηθισμένες πολλές χώρες και οι Τούρκοι θα πρέπει, μέχρι ένα ορισμένο βαθμό, να αποδεχθούν μια ευρωπαϊκή ταυτότητα και να είναι έτοιμοι για παραχώρηση μέρους των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.

Στην ίδια συνέντευξη ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στη Βιέννη, τονίζει πως, για τις ΗΠΑ, η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει κεντρική σημασία και πως σήμερα χρειάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμη περισσότερο τους Ευρωπαίους, ακριβώς επειδή έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου και η σημερινή αμερικανική ηγεσία βλέπει την Ευρώπη ως εταίρο-κλειδί.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Ευρώπη, αναφέρει πως, όταν το Δεκέμβριο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, θα μεταβεί στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα είναι το 39ο ταξίδι της στην Ευρώπη, μέσα σε τέσσερα χρόνια.