Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Θησαυρός των Γετών ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία

Ένα κουτί με χρυσά αντικείμενα που χρονολογούνται από τα τέλη του τέταρτου ή τις αρχές του τρίτου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής....


Ντιάνα Γκέργκοβα «Ένα ξύλινο κιβώτιο που βρέθηκε σε ένα ανώτερο στρώμα του τύμβου του Ομουρτάγκ (στη βορειοανατολική Βουλγαρία) περιέχει καμένα οστά και προσφορές εξαιρετικής τέχνης από χρυσό που ήταν τυλιγμένες σε ένα πανί του οποίου η ύφανση περιέχει και χρυσή κλωστή», εξήγησε η Ντιάνα Γκέργκοβα.

«Ένα διάδημα στολισμένο με κεφάλια λεόντων και φανταστικών ζώων, βραχιόλια, ένα δαχτυλίδι με ανάγλυφη μορφή του Έρωτα, και στολισμένα ηνία αλόγου, αποτελούν μέρος του θησαυρού αυτού των Γετών, μια από τις θρακικές φυλές που κατοικούσαν στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Ευρώπης από τη 2η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα», πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι «ο θησαυρός βρίσκεται στον υψηλότερο τύμβο, που σηματοδοτεί την κορύφωση του πολιτισμού της Γετών», οι οποίοι έζησαν και στις δύο πλευρές του Δούναβη. Αυτός ο τύμβος είναι μέρος της ίδιας νεκρόπολης όπου βρίσκεται ο τάφος του Σβεστάρι (βορειοανατολικά) του 3ου αιώνα π.χ. που ανακαλύφθηκε το 1982, και περιλαμβάνεται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO».

Η Ντιάνα Γκέργκοβα είχε ήδη ανακαλύψει στον ίδιο τύμβο μεταξύ 1992 και 1996 ένα τάφο με δωρικούς κίονες, καθώς και το σκελετό ενός αλόγου που είχε ταφεί σύμφωνα με το τελετουργικό των Γετών. Οι ανασκαφές αυτές όμως έχουν διακοπεί λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Η αρχαιολόγος είναι πεπεισμένη ότι ο τάφος ενός βασιλιά της Θράκης θα ανακαλυφθεί σε αυτόν τον τύμβο σε μελλοντικές ανασκαφές.

«Το εύρημα μας δείχνει το μεγαλείο του τόπου των Γετών, μιας φυλής που, με τις ιδέες της για την αθανασία της ψυχής, είχε επηρεάσει φυλές της Δυτικής Ευρώπης, όπως οι Κέλτες». Κελτικά φύλα έχουν αφήσει ίχνη από το πέρασμα τους στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης, κυρίως με κεραμικά αντικείμενα, σημείωσε η Γκέργκοβα.