Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

«Φιλοδώρημα» μέχρι να βγει η σύνταξη

Την καταβολή «έναντι» σε όσους βγουν στη σύνταξη προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη στην κυβέρνηση, έτσι ώστε όσοι αποχωρούν να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιεστικά προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, τα οποία συνεπάγεται η ιδιαίτερα μεγάλη...


καθυστέρηση απονομής των συνταξιοδοτικών παροχών. Είναι γεγονός ότι
πολλοί υπάλληλοι, υπό την απειλή της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, της μείωσης μισθών και επιδομάτων και όλων των υπόλοιπων που άκουσαν και διάβασαν για το «υπαλληλικό τους μέλλον», έσπευσαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να βγουν στη σύνταξη και να γλιτώσουν τα χειρότερα. Βέβαια, από τη στιγμή που κάποιος θα καταθέσει τα χαρτιά του, πρακτικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με το… μηδενισμό του εισοδήματός του και μάλιστα για πολλούς μήνες. Διότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα στην εποχή της πληροφορίας και του διαδικτύου πολλοί φορείς του Δημοσίου κινούνται με τον αραμπά. Δεν νοείται, όταν υποτίθεται ότι τα ταμεία είναι μηχανογραφημένα, ο συνταξιούχος να περιμένει ακόμα και χρόνια για να του αποδοθεί αυτή η άτιμη η σύνταξη.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι από το 2010 και μετά έχει αυξηθεί η καθυστέρηση διεκπεραίωσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, λόγω –μεταξύ άλλων– της διόγκωσης του αριθμού των κατατεθειμένων αιτήσεων αλλά και της μείωσης του προσωπικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση σύνταξης υπερβαίνει σήμερα την τρίμηνη προθεσμία που προβλέπει ο νόμος, προσεγγίζοντας τους δέκα (10) μήνες.
Τι πρότεινε ο Συνήγορος του Πολίτη
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Συνήγορος πρότεινε την προσαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας στα τρέχοντα πραγματικά δεδομένα. Ειδικότερα, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης στον υπάλληλο που αποχωρεί χρηματικού ποσού ως «έναντι», το οποίο θα καθορίζεται σε ποσοστό επί των μελλοντικών συντάξιμων αποδοχών του έως 6 μηνών και θα χορηγείται από την υπηρεσία του. Το ποσό αυτό θα αναγράφεται στο –ήδη προβλεπόμενο– Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΑΥΚ), που υποχρεωτικά αποστέλλεται στη διεύθυνση Μισθών και Συντάξεων.

Με αυτό τον τρόπο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει τη δυνατότητα με ασφάλεια να συμψηφίζει το –ήδη πιστωμένο και αναγραφόμενο στο ΑΥΚ ως «έναντι»– χρηματικό ποσό με τη σύνταξη που τελικά δικαιούται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι υπάλληλοι ή λειτουργοί και στρατιωτικοί που αποχωρούν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιεστικά προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, τα οποία συνεπάγεται η ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση απονομής των συνταξιοδοτικών παροχών.



Τι πρότεινε ο αρμόδιος υπουργός



Πρόσφατα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να μάθει πού βρίσκεται η υπόθεση με τη σύνταξή του. Πρακτικά, ο χρόνος αναμονής από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την ώρα που καταβάλλεται το πλήρες ποσό, ξεπερνάει τον ένα χρόνο. Η κυβέρνηση σκέφτηκε να θεσπίσει την «προσωρινή σύνταξη» και για το Δημόσιο. Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, όσοι θα καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2013, θα εισπράττουν το 50% του βασικού τους μισθού μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία. Βέβαια, μετά το ενιαίο μισθολόγιο, το 50% του βασικού μισθού ισοδυναμεί με… φιλοδώρημα. Ίσως ισχύει η αρχή… από το ολότελα…







Τι προβλέπεται στα νέα μέτρα για τις συντάξεις

Οι μειώσεις αφορούν όλες ανεξαίρετα τις συντάξεις (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος – αναπηρίας – θανάτου) και από οποιαδήποτε πηγή, δηλαδή από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο καθώς και το ΜΤΠΥ.
Η μείωση, προκειμένου να είναι σε δικαιότερη βάση, γίνεται στο σύνολο της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης ή κύριων συντάξεων ή κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος που υπερβαίνουν τα 1.000,00 ευρώ κατά μήνα.
Η μείωση βαίνει αυξανόμενη, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ή των συντάξεων, προκειμένου τα βάρη να κατανέμονται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των συνταξιούχων ως εξής:

1) Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.000,01 έως 1.500,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 5%. Το κατώτατο ποσό μετά τις μειώσεις δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000,01.

2) Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.500,01 έως 2.000,00 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 10%. Το κατώτατο ποσό μετά τις μειώσεις δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.425,01.

3) Για ποσά σύνταξης/συντάξεων άνω των 2.000,01 η μείωση ανέρχεται σε 15%. Το κατώτατο ποσό μετά τις μειώσεις δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.800,01.



Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας

Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους από το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης, καθώς και τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη ή καταστατική διάταξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους όλων των φορέων – τομέων επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς και του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, καταργούνται από 1.1.2013.