Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Γ. Στουρνάρας: Κάποιοι θέλουν τη δόση, χωρίς υποχρεώσεις

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν κατά του Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι η χρηματοδοτική στήριξη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής είναι αναγκαία, μέχρι να αποκαταστήσουμε πλήρως την αξιοπιστία....


μας. Ολόκληρη η εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο της συζήτησης για την έγκριση του Προϋπολογισμού στη Βουλή: «Ως υπουργός Οικονομικών, θα ήθελα να είχα καταθέσει στην ελληνική Βουλή έναν διαφορετικό Προϋπολογισμό για το 2013.
Έναν Προϋπολογισμό, λιγότερο επαχθή, με περισσότερες κοινωνικές παροχές, όπως ζήτησαν με τις παρεμβάσεις τους, οι αξιότιμοι βουλευτές σε αυτή την αίθουσα.

Αλλά ένας τέτοιος Προϋπολογισμός δεν θα ανταποκρίνονταν στη δύσκολη κατάσταση της χώρας, δεν θα αποκαθιστούσε τις ευθύνες της δικής μας γενιάς προς τις επόμενες γενιές αυτού του τόπου και το κυριότερο δεν θα περιόριζε ούτε στο ελάχιστο την εξάρτησή μας από δανειακά κεφάλαια.

Απόψε ψηφίζουμε προϋπολογισμό για να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα, για να αρχίσει να γίνεται βιώσιμο το χρέος και για να ανοίξει ο δρόμος της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τόσο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όσο και εδώ στην Ολομέλεια, πραγματοποιήθηκε ένας πολύ γόνιμος διάλογος για το Σχέδιο Προϋπολογισμού.

Σε συνέχεια του διαλόγου αυτού, θα ήθελα να συνοψίσω τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν εδώ, που απασχολούν τους συμπολίτες μας και να προσπαθήσω να τα απαντήσω, παρουσιάζοντας στοιχεία και δεδομένα, με βάση τα οποία καταρτίστηκε ο παρών Προϋπολογισμός.

Ερώτημα 1ο : Υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που προτείνει η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης;

Κατηγορηματικά όχι. Δεν παρουσιάστηκε καμία ρεαλιστική αντιπρόταση από την αντιπολίτευση, που να μηδενίζει το πρωτογενές έλλειμμα, να καθιστά βιώσιμο το χρέος, να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και να θέτει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι εναλλακτικές προτάσεις, που διατυπώθηκαν, προτείνουν ένα ταξίδι στο άγνωστο.

Στην ουσία, πολλές από τις προτάσεις αυτές οδηγούν σε άτακτη χρεοκοπία.

Δεν υποστηρίζουμε ότι ο δρόμος της υπευθυνότητας είναι ένας εύκολος δρόμος, αντιθέτως, είναι ένας δρόμος δύσκολος και με δυσβάσταχτα βάρη.

Οι Έλληνες τον περπάτησαν μέχρι τώρα με μόχθο και κόπο, πετυχαίνοντας τα τελευταία τρία χρόνια, όσα δεν πέτυχε ποτέ κανένα έθνος στη σύγχρονη οικονομική ιστορία, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Μέσα σε τρία χρόνια, διανύσαμε τα 2/3 του δρόμου που απαιτείται για να αποκαταστήσουμε την τάξη στα δημοσιονομικά μας, ενώ καλύψαμε και τα 2/3 του δρόμου που απαιτείται για να αντισταθμίσουμε τις απώλειες ανταγωνιστικότητας από τη δημιουργία του ευρώ μέχρι το 2009.

Καταρρακώθηκε η αξιοπιστία μας αλλά την αποκαθιστούμε κάνοντας κάθε μέρα και ένα βήμα.

Αμφισβητήθηκε η αποφασιστικότητά μας αλλά αποδεικνύουμε ότι οι Έλληνες είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα.

Μας χρησιμοποίησαν ως παράδειγμα προς αποφυγή. Σύντομα όμως θα αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση.

Ερώτημα 2ο : Χρειάζεται η χώρα την επόμενη δόση και πότε θα την λάβουμε;

Ασφαλώς και χρειαζόμαστε τη δόση, γιατί τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους είναι οριακά, αν και καλύτερα του αναμενομένου, διότι ο προϋπολογισμός του 2012 εκτελείται πολύ ικανοποιητικά.

Στις 16 Νοεμβρίου, πρέπει να εξοφλήσουμε έντοκα γραμμάτια αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ.

Χωρίς την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αναχρηματοδότηση αυτών των εντόκων γραμματίων από το τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσει τον ιδιωτικό τομέα σε πλήρη ασφυξία.

Χρειαζόμαστε την επόμενη δόση προκειμένου:

Øνα καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (δηλαδή να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις)

Øνα καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή να μπορούμε να πληρώσουμε τις εισαγωγές φαρμάκων, καυσίμων, τροφίμων κλπ.)

Øνα ανακεφαλαιοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα προκειμένου αυτό να επιβιώσει, να δημιουργήσει εκ νέου κλίμα εμπιστοσύνης στους καταθέτες και να αρχίσει να χορηγεί δάνεια στην οικονομία.

Øνα πληρώσουμε τα τοκοχρεολύσια των δανείων που έχουμε λάβει.

Κάποιοι θέλουν τη δόση, χωρίς τις υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν. Αυταπατώνται και δυστυχώς παρασύρουν και άλλους.

Η δόση, όπως έχω διαβεβαιώσει, θα εκταμιευτεί το συντομότερο δυνατόν.

Και δεν μπορώ να καταλάβω την χαιρεκακία με την οποία η αντιπολίτευση μιλάει για υποτιθέμενη καθυστέρηση, ικανοποιείται μήπως με την αγωνία του Ελληνικού λαού;

Μέχρι πρόσφατα περιφρονούσε τη δόση, έλεγε ότι η χώρα δεν τη χρειάζεται και τώρα ξαφνικά κατάλαβε πόσο απαραίτητη είναι;

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι ακόμη αποκομμένη από τις αγορές.

Η χρηματοδοτική στήριξη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής είναι αναγκαία, μέχρι να αποκαταστήσουμε πλήρως την αξιοπιστία μας.

Πρωταρχικός σκοπός αυτής της Κυβέρνησης είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Ερώτημα 3ο : Μπορούμε να διαγράψουμε μονομερώς το χρέος;

Μονομερής διαγραφή χρέους σημαίνει άμεση απομόνωση από το εξωτερικό. Διότι ουδείς θα μας ξαναδανείσει στο μέλλον έστω και ένα ευρώ.

Η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό, όπως έγινε πρόσφατα με την Αργεντινή με ένα εμπορικό πλοίο σε λιμάνι της Αφρικής.

Θα γίνουμε παρίες του διεθνούς συστήματος και θα αντιμετωπίσουμε αδυναμία εισαγωγής βασικών αγαθών όπως φάρμακα, καύσιμα, τρόφιμα, μηχανολογικό εξοπλισμό.

Διότι ακόμα και αν διαγράψουμε τους τόκους του εξωτερικού χρέους, παραμένει το πρωτογενές έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου 7 δισ. ευρώ περίπου.

Αυτό κανένας δεν θα το χρηματοδοτήσει.

Θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε τις εισαγωγές αυτών των βασικών αγαθών, θα αναγκαστούμε τελικά να βγούμε από το ευρώ. Και εδώ θέλω να απαντήσω στο επιχείρημα όσων λένε ότι δεν προβλέπεται διαδικασία στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποχώρηση θα είναι αναπόφευκτη και δυστυχώς θα φαίνεται και ως οικειοθελής.

Κάποιοι ίσως νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανατρέψουν το παγκόσμιο οικονομικό status quo. Αυταπατώνται.

Το μόνο που θα ανατρέψουν καθολικά είναι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και την προσπάθεια τους να παραμείνουν στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Προσκήνιο.

Τυπώνοντας δραχμές, πολλοί νομίζουν ότι λύνεται το πρόβλημα. Αυταπατώνται.

Δεν μπορείς να πληρώσεις με δραχμές τις εισαγωγές βασικών αγαθών είτε αυτά είναι φάρμακα, είτε καύσιμα, είτε τρόφιμα. Επιπλέον είναι βέβαιο ότι η εκτύπωση δραχμής θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, σε δραματική υποτίμηση, σε χάος.

Ερώτημα 4ο. Μπορούμε να καταργήσουμε το Μνημόνιο και να πάρουμε τη δόση;

Τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών ενέκριναν τα δάνεια προς τη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση ότι και εμείς θα συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, μέσω των μέτρων που λαμβάνουμε και αποτυπώνονται και στον υπό συζήτηση Προϋπολογισμό, με μειώσεις δαπανών και αυξήσεις εσόδων.

Τα Μνημόνια όμως δεν είναι γραμμένα σε πέτρα. Αποτελούν δυναμικά κείμενα δεσμεύσεων, τα οποία επικαιροποιούνται κάθε τρεις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Από την επομένη της οριστικοποίησής τους, με την έναρξη εφαρμογή τους, αρχίζει και μια διαδικασία ενδελεχούς παρακολούθησης των επιδράσεών τους στην Ελληνική Οικονομία.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να κάνουν καλύτερα αυτή τη διαπραγμάτευση.

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι από όσα έχω ακούσει όμως μέχρι τώρα, το πιο πιθανό είναι να καταλήξουν σε άμεση διακοπή της διαπραγμάτευσης.

Ερώτημα 5ο. Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος;

Το χρέος της χώρας μας ήταν υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, πριν το ξέσπασμα της κρίσης αλλά λόγω της ύφεσης και παρά το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Έχει τεθεί ως στόχος για να καταστεί βιώσιμο το χρέος το 2020 να μην ξεπερνάει το 120% του ΑΕΠ.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προωθείται ένα σύνθετο μείγμα πολιτικής, που επιδιώκει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, επαρκή έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και τοκοχρεολύσια που εξυπηρετούνται από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο στόχος αυτός κρίνεται από πολλούς ως ανέφικτος. Και μάλιστα προτείνουν την μονομερή διαγραφή του χρέους, ως τρόπο αντιμετώπισής του.

Το τι σημαίνει αυτό το έχω αναλύσει ήδη.

Σημαίνει δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Το αν η επιτάχυνση της διαδικασίας ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο δημοσιονομικό και τραπεζικό, θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια επίτευξης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προϋποθέτει ότι θα είμαστε μέλη αυτής της διαδικασίας.

Για το λόγο αυτό, η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους μας και να υλοποιήσει τους στόχους, που προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης, με τη στήριξη των τριών κομμάτων, δίνει ένα δύσκολο αγώνα για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία μας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό όπλο.

Δρομολογούνται πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον όχι μόνο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εβδομάδα ξεκινάει με μια σημαντική συνεδρίαση, το Eurogroup της Δευτέρας.

Σε αυτή την εκπροσώπηση της χώρας δεν θα είμαι μόνος. Θα φέρω μαζί μου την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας, τα πολύ δύσκολα μέτρα, που ψήφισε την Τετάρτη η ελληνική Βουλή.

Και με την θετική σας ψήφο απόψε, θα έχω μαζί μου και τον πιο σημαντικό νόμο για το 2013, τον προϋπολογισμό του Κράτους. Αυτή η εθνική προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους, ο επικεφαλής του Eurogroup έδωσε προχθές τα εύσημα στη χώρα μας για τις αποφάσεις που λάβαμε. Πλέον δεν μπορεί κανείς να λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τις τηρήσαμε και με το παραπάνω.

Στην οικονομία, οι διάφορες φήμες μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τις προσδοκίες, άλλοτε με λιγότερο κόστος και άλλοτε με πολύ μεγάλο. Θα ήθελα να ζητήσω από όλα τα κόμματα από όλους όσους τοποθετούνται με δημόσιες δηλώσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αίσθημα ευθύνης.

Από τη θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, με συνείδηση των λόγων μου απέναντι σε όλους τους πολίτες, που μας ακούν αυτή τη στιγμή, θα ήθελα να διαβεβαιώσω, με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι η δόση θα εκταμιευτεί άμεσα και το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας θα συνεχιστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας».