Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Ένα χωριό αφανίζεται κάθε χρόνο από τον ελληνικό χάρτη λόγω τροχαίων

Πρώτη σε νεκρούς από τροχαία είναι η χώρα μας σε όλη την Ευρώπη. Το newsbomb.gr με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων κάνει τον τραγικό απολογισμό. Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι η σημερινή και είναι η κατάλληλη αφορμή για να...


σημειώσουμε μερικά τραγικά νούμερα που δίνουν στη χώρα μας μια θλιβερή πρωτιά ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Με την ελπίδα ότι όλοι μας θα ευαισθητοποιηθούμε και θα αλλάξουμε τις συνήθειές μας προς μια πιο ασφαλή, υπεύθυνη οδήγηση, κάνουμε έναν απολογισμό του αίματος που χύνεται κάθε χρόνο στην ελληνική άσφαλτο.
Κάθε μέρα 6 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους. 1 στα 2 θύματα έχει ηλικία κάτω των 36 ετών. Μάλιστα στις ηλικίες μεταξύ 15-29 ετών τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου! Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων έως 25 ετών στην Ε.Ε. με 14 θανάτους ανά 100.000 άτομα.
Το 2011 τα θανατηφόρα τροχαία στη χώρα μας ήταν 1011, ενώ την προηγούμενη χρονιά 1162. Ακόμη 1397 σοβαρά δυστυχήματα –ευτυχώς χωρίς θύματα- σημειώθηκαν πέρσι και 1454 πρόπερσι. Τα ελαφρύτερα ατυχήματα ξεπερνούν τις 11.000 κάθε έτος. Συνολικά 1091 άνθρωποι έχασαν πέρσι τη ζωή τους στην άσφαλτο (1281 το 2010) και βαριά τραυματίστηκαν 1765 (έναντι 1754 το 2010).
Σχεδόν, δηλαδή, ένα ολόκληρο χωριό εξαφανίζεται κάθε χρόνο από τον χάρτη της Ελλάδας λόγω των δυστυχημάτων στον δρόμο!
Για το 2011, η κυριότερη αιτία (51%) των θανατηφόρων τροχαίων ήταν η μέθη, ενώ η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα ευθύνεται για το 15% των δυστυχημάτων και η υπερβολική ταχύτητα για το 11%.
Γενικά για την πρόκληση ατυχημάτων στον δρόμο ευθύνεται κυρίως η απόσπαση προσοχής. Στην Ελλάδα, η «αφηρημένη» οδήγηση ευθύνεται για το 35% των τροχαίων. Οι βασικότεροι λόγοι για την απόσπαση της προσοχής είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου, η κατανάλωση φαγητού και ποτού, το κάπνισμα, οι διαφημιστικές πινακίδες, η ενασχόληση με συσκευές μέσα στο όχημα, η δυνατή μουσική, η έντονη συζήτηση με συνεπιβάτες, η αλληλεπίδραση με τα παιδιά.
Στην Ελλάδα, κάθε βαριά τραυματισμένος κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ και κάθε ελαφριά τραυματισμένος 3.000 ευρώ. Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με δαπάνες πάνω από 14 εκατ. ευρώ.