Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Σενάρια αποχώρησης της Κλίντον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Σούζαν Ράις και ο Τζον Κέρι θεωρούνται οι επικρατέστεροι για να διαδεχτούν τη Χίλαρι Κλίντον στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ. Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι....


βρίσκεται σε εξέλιξή «πολιτικό παιχνίδι» ανάμεσα στα ονόματα της Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και του Δημοκρατικού γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και υποψηφίου για την προεδρία της χώρας το 2004. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι η κ. Ράις, μία ειλικρινής, φιλόδοξη διπλωμάτης, με στενούς δεσμούς με τον κ. Ομπάμα, έχει αναδειχθεί ως το «ξεκάθαρο φαβορί», αλλά, όπως τονίζεται, θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση στο Κογκρέσο, όπου έχει επικριθεί έντονα από Ρεπουμπλικάνους για τις θέσεις που είχε διατυπώσει για τα γεγονότα στην αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη περί «αυθόρμητης διαμαρτυρίας» και όχι για «τρομοκρατική επίθεση».

Από την άλλη, αν ο Τζ. Κέρι, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, διοριστεί Υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να παραιτηθεί από γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και εκφράζονται φόβοι ότι η έδρα του θα μπορούσε να πέσει στα χέρια ενός Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου. Το όνομα του κ. Κέρι αναφέρεται και για τη θέση του Υπουργού Άμυνας.

Στην περίπτωση που ο κ. Κέρι διοριστεί Υπουργός Εξωτερικών ή Άμυνας, στη θέση του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας θα αντικατασταθεί από το Δημοκρατικό γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος θεωρείται αυτή τη στιγμή από στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ο «ισχυρότερος υποστηρικτής» των ελληνικών θεμάτων στη Γερουσία, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της ομογενούς Ολυμπίας Σνόου, στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, αφού δεν επαναδιεκδίκησε τη θέση που κατέχει στην πολιτεία Μέιν.

Ο κ. Μενέντεζ όμως, που είναι κουβανικής καταγωγής, όπως εκτιμούν κύκλοι που επικαλείται η νεοϋορκέζικη εφημερίδα, είναι γνωστός για την εχθρότητά του απέναντι στο καθεστώς Κάστρο και θα εμποδίσει οποιοδήποτε πιθανό διπλωματικό άνοιγμα του προέδρου Ομπάμα στην Αβάνα.

Στο μεταξύ, η νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, για την οποία φημολογείται ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις εκλογές του 2016, άφησε πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ακόμη ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στο Λευκό Οίκο να καθυστερήσει την υποψηφιότητα της κ. Ράις, ώστε να υποχωρήσουν οι αντιδράσεις για τα γεγονότα στη Βεγγάζη.

Τέλος, τα ονόματα Ράις και Κέρι δεν είναι τα μόνα που κυκλοφορούν για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Μεταξύ άλλων, ακούγεται και το όνομα του Τόμας Ντονίλον, Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα.