Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

«Λύκος με προβιά προβάτου ο Ομπάμα», λέει ο Ασάνζ

Κληθείς να σχολιάσει την επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στον θώκο του προέδρου των ΗΠΑ, ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ είπε μεταξύ άλλων πως είναι «λύκος με προβιά προβάτου». Σε....


τηλεφωνική του συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασάνζ -μέσα από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου έχει καταφύγει από τα μέσα Ιουνίου- τόνισε πως «ο Ομπάμα φαίνεται να είναι ένας συμπαθητικός άνθρωπος και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Είναι καλύτερο να έχουμε ένα πρόβατο με προβιά λύκου απ' ότι ένα λύκο με προβιά προβάτου».

Στη συνέχεια υποστήριξε πως «όλες οι ενέργειες κατά του WikiLeaks υποκινήθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φυλάκιση του στρατιωτικού Μπράντλεϊ Μάνινγκ, από το Μάιο του 2010, που θεωρείται από την αμερικανική δικαιοσύνη ότι ήταν ο πληροφοριοδότης του WikiLeaks.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ επικρίνει τους Ρεπουμπλικάνους λέγοντας ότι «δεν ήταν μια αντιπολίτευση αποτελεσματική ενάντια στις υπερβολές της κυβέρνησης Ομπάμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψουμε ότι αυτό θα αλλάξει», ενώ εκτίμησε ότι «μια κυβέρνηση Ρόμνεϊ θα είχε προσπαθήσει να μεταχειριστεί ακόμη χειρότερα τον Μάνινγκ».

Ο Αμερικανός στρατιωτικός κατηγορείται ότι «κατέβασε» από τους υπολογιστές της κυβέρνησης, και μετά μεταβίβασε στο WikiLeaks στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και 260.000 τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκαλώντας μια καταιγίδα στη παγκόσμια διπλωματία. Ο Μάνινγκ μπορεί να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για συνεργασία με τον εχθρό.

Όσον αφορά το status quo της δικής του κατάστασης του φυγάδα (στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο) ο Ασάνζ δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία πραγματική πρόοδος κατά τις τελευταίες εβδομάδες». Για το θέμα αυτό το WikiLeaks περνά από «αμυντική σε επιθετική» προσέγγιση, πρόσθεσε με έναν κάπως αόριστο τρόπο.

Κληθείς να αποσαφηνίσει το σχόλιό του, δήλωσε: «Αυτό θα είναι σαφέστερο σε μερικούς μήνες»…