Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Αμετανόητος ο δημιουργός της ταινίας για το Μωάμεθ

Ο δημιουργός της αντιισλαμικής ταινίας που πυροδότησε αιματηρές διαδηλώσεις σε όλο σχεδόν τον μουσουλμανικό κόσμο τον περασμένο Σεπτέμβριο δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς ότι δεν μετανιώνει για....


την προσβλητική απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ. Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του αφότου κυκλοφόρησε το 14λεπτο τρέιλερ της διαβόητης ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», ο κόπτης χριστιανός αιγυπτιακής καταγωγής Μαρκ Μπασελί Γιούσεφ είπε στην εφημερίδα ότι ήθελε να αποκαλύψει την «πραγματική αλήθεια», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, για τον Μωάμεθ και να ενημερώσει τον κόσμο για τη βία που διαπράττεται στο όνομα του Αλλάχ.

Η ταινία παρουσιάζει τον προφήτη Μωάμεθ ως γυναικά, στυγνό δολοφόνο και παιδεραστή. Για πολλούς μουσουλμάνους ακόμη και η απλή απεικόνιση του προφήτη θεωρείται βλασφημία.

Εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να γυρίσει την ταινία, ο Γιούσεφ επικαλέστηκε τις «θηριωδίες» που διαπράττουν οι μουσουλμάνοι. Μετά τη δολοφονία 13 ανθρώπων από έναν μουσουλμάνο ένοπλο στο Φορτ Χουντ του Τέξας το 2009 «ταράχτηκα και θύμωσα ακόμη περισσότερο», ανέφερε στις γραπτές απαντήσεις που έδωσε στην εφημερίδα μέσω του δικηγόρου του. Το αίτημα των Νιου Γιορκ Τάιμς να του επιτραπεί να δώσει συνέντευξη απευθείας σε δημοσιογράφο απορρίφθηκε από τις σωφρονιστικές αρχές.

«Σκεφτόμουν, προτού γράψω το σενάριο αυτό, ότι θα έπρεπε να αυτοπυρποληθώ σε μια πλατεία για να περάσω στον αμερικανικό λαό το μήνυμα που πιστεύω», ανέφερε ο Γιούσεφ.

Ο Γιούσεφ, πρώην ιδιοκτήτης βενζινάδικου που σε ορισμένα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται με το πραγματικό του όνομα, δηλαδή ως Νακούλα Μπασελί Νακούλα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους στις αρχές Νοεμβρίου επειδή παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του, το 2011, όταν είχε καταδικαστεί για τραπεζική απάτη. Την περίοδο που γύριζε την ταινία χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα και είπε ψέματα στον επιτηρητή αναστολής, κάτι που συνιστά παραβίαση των όρων αποφυλάκισης.

Στις αρχές του 2008 ο Γιούσεφ είχε ολοκληρώσει το προσχέδιο της ταινίας που τότε έφερε τον τίτλο «Ο πρώτος τρομοκράτης». Αφού αναθεώρησε πέντε φορές το σενάριο συγκέντρωσε το ποσό των 80.000 δολαρίων --κατά τα φαινόμενα μέσω της οικογένειας της δεύτερης πρώην συζύγου του και από δωρεές άλλων κοπτών χριστιανών-- για να χρηματοδοτήσει τα γυρίσματα.

Το γύρισμα διήρκησε μόλις 15 ημέρες. Μολονότι έχει παρουσιαστεί μόνο ένα 14λεπτο τρέιλερ, η ταινία έχει ολοκληρωθεί και διαρκεί περίπου μία ώρα και 40 λεπτά, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ορισμένοι από τους ηθοποιούς είχαν την εντύπωση ότι έπαιζαν σε μια περιπέτεια με τίτλο «Πολεμιστές της Ερήμου», στην οποία ο «κακός» ονομαζόταν «Τζορτζ». Ο Γιούσεφ στη συνέχεια ντουμπλάρισε τους ηθοποιούς αλλάζοντας το όνομα «Τζορτζ» σε «Μωάμεθ». Τουλάχιστον μία ηθοποιός έχει καταθέσει μήνυση σε βάρος του ισχυριζόμενη ότι έβλαψε την εικόνα και τη φήμη της ενώ έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλειά της. Ο ίδιος όμως δεν αισθάνεται τύψεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το καστ του.

«Είχαν υπογράψει συμβόλαια προτού στηθούν μπροστά στις κάμερες και αυτά τα συμβόλαια δεν απαγόρευαν τις αλλαγές στο σενάριο ή στην ταινία», φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα.