Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η Ευρώπη απεργεί κατά της λιτότητας

Το κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ETUC) για πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία κατά της πολιτικής λιτότητας οδηγεί σήμερα τους εργαζόμενους πολλών ευρωπαϊκών χωρών σε απεργιακές κινητοποιήσεις και...


στάσεις εργασίας. Μαζικότερο χαρακτήρα έχουν οι κινητοποιήσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι συντονισμένες γενικές απεργίες των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ιβηρική χερσόνησο ξεκίνησαν σήμερα και αναμένεται να προκαλέσουν παράλυση στις συγκοινωνίες σε έδαφος και αέρα, ενώ σχεδιάζεται ακόμη και το κλείσιμο σχολείων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία.

Αλληλέγγυα η Ένωση Γερμανικών Συνδικάτων

Στις κινητοποιήσεις των Ισπανών και Πορτογάλων εργαζομένων στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Αλληλεγγύης», όπως ονομάστηκε από την ETUC, συμμετέχουν με στάσεις εργασίας και εργαζόμενοι από την Ελλάδα και την Ιταλία. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους του ευρωπαϊκού Νότου η Ένωση Γερμανικών Συνδικάτων προγραμματίζει σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας συγκέντρωση στην Pariser Platz του Βερολίνου, την οποία θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων Μίχαελ Ζόμερ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandradio Kultur, χαρακτήρισε την πολιτική λιτότητας λάθος μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, και προειδοποίησε για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η συνέχισή της αυστηρής λιτότητας στις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Ο Μίχαελ Ζόμερ υπέδειξε, ως κατάλληλη διέξοδο από την κρίση, τον δρόμο των επενδύσεων. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίστηκαν και στην Στουτγάρδη. Το κάλεσμα απηύθυναν η Ένωση Γερμανικών Συνδικάτων και το συνδικάτο εργαζομένων ver.di, ενώ το «παρών» στη συγκέντρωση αναμένεται να δώσει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ. Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίστηκαν στη Γαλλία, αλλά και σε κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων

Στο Βέλγιο σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους. Όσοι ταξιδεύουν με το τρένο προειδοποιήθηκαν να αποφύγουν το Βέλγιο. Υπάλληλοι της εταιρίας σιδηροδρόμων SNBC ξεκίνησαν μάλιστα 24ωρη απεργία ήδη από το βράδυ της Τρίτης. Η διατάραξη της ομαλής ροής των συγκοινωνιών αναμένεται να προκαλέσει δυσχέρειες και ταλαιπωρίες κυρίως στο νότιο τμήμα του Βελγίου. Επιπλέον τα δρομολόγιά μεταξύ Γερμανίας καιν Βελγίου ακύρωσε και η ιδιοκτήτρια εταιρία της υπερταχείας Thalys, ενώ αναμένονται καθυστερήσεις δρομολογίων προς τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Εξαιτίας των γενικών απεργιών στην Ισπανία και την Πορτογαλία προκλήθηκαν μαζικές ακυρώσεις πτήσεων από και προς τα ισπανικά αεροδρόμια. Οι μεγάλες ισπανικές αεροπορικές εταιρίες ματαίωσαν περίπου τα μισά των προγραμματισμένων δρομολογίων. Τέλος, τα νοσοκομεία στην Ισπανία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.