Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Economist: Αναγκαία η απομείωση του ελληνικού χρέους

Υπό τις παρούσες συνθήκες οι πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θεωρούνται μηδαμινές. Τη νέα μεγάλη μείωση του χρέους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου αυτού που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, βλέπει ο Economist ως μόνη....


λύση για να πάψει η χώρα να συνιστά μια «καταστροφή». Όπως επισημαίνει είναι ανάγκη η ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να είναι βιώσιμο, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες οι πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θεωρούνται μηδαμινές.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης ότι θα πρέπει να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μειώσεων του δημόσιου χρέους συναρτήσει των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η χώρα. Το βρετανικό περιοδικό αναφέρει πως στόχος είναι η επίτευξη διαχειρίσιμων επιπέδων χρέους (π.χ. στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020), ούτως ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή του.

Η σταδιακή απομείωση του χρέους μπορεί να πραγματοποιηθεί με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους, ίσως και ως τα 50 έτη. Η ΕΚΤ, η οποία διατηρεί μη κουρεμένα ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει άμεσα να αποδεχθεί τους όρους που επιβάλλονται στους ιδιώτες ομολογιούχους.

Με αυτόν τον τρόπο, θα τεθούν οι βάσεις για εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης και ανάπτυξης στη χώρα, ούτως ώστε τόσο οι ίδιοι οι Έλληνες όσο και οι επενδυτές να πειστούν ότι υπάρχει τρόπος να βγει η Ελλάδα από την κρίση.


Πηγή: voria.gr