Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Eurogroup: Στις 20 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για τη δόση

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, δήλωσε πως "Στις 20 Νοεμβρίου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", σημειώνοντας παράλληλα ότι μέχρι τότε απομένουν λίγες...


ακόμα «προαπαιτούμενες δράσεις» που θα πρέπει να αναληφθούν από τις ελληνικές αρχές. Το Eurogroup ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν το πρόγραμμα σε σωστή τροχιά, κυρίως μετά την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού για το 2013 από την Ελληνική Βουλή.

Όπως δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια θα ξεκινήσει λίγο πριν της 20 Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια το Eurogroup θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα εκ νέου στις 26 Νοεμβρίου, είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα είναι έτοιμα για την τελική έγκριση της δόσης μαμούθ προς την Ελλάδα.

Η πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της υπογράμμισε την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τα θετικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ελληνική Βουλή στις 7 και 11 Νοεμβρίου.
Η Κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τις επόμενες ημέρες οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν μερικές ακόμη προαπαιτούμενες δράσεις .
Δήλωσε, επίσης, ότι για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να κλείσουν ικανοποιητικά όλα τα ζητήματα, δηλαδή οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν, υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Φέροντας ως παράδειγμα τον τομέα της υγείας, ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε στη βελτίωση του ελέγχου σχετικά με τη συνταγογράφηση, η οποία έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση 1 δις και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 800 εκατ. τα δύο επόμενα χρόνια.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταρρύθμιση των ορίων συνταξιοδότησης και την αύξησή τους στα 67 έτη, τονίζοντας ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αναφέροντας τη μείωση 15% στο κόστος ανά μονάδα παραγωγής και την κάλυψη του χάσματος ανταγωνιστικότητας που είχε παρατηρηθεί την περίοδο 2001-2009.

Η κοινή ανακοίνωση των 17 υπουργών Οικονομικών μετά το Eurogroup, για την Ελλάδα

Την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες, εξήρε το Eurogroup στο ανακοινωθέν που εξέδωσε για την Ελλάδα και στο οποίο υπογραμμίζει τη «σημαντική πρόοδο στην αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας».

Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσόρισε τη σημαντική πρόοδο προς μια πλήρη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικα στις επικαιροποιημένες προϋποθέσεις του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών και αναγκαίων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των αυτόματων μηχανισμών διόρθωσης και της σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα .

Το Eurogroup αναγνώρισε ταυτόχρονα τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ? μετά από ακόμη ένα πολύ δύσκολο έτος ? θα επιτρέψουν στην οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση που είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα σίγουρο μέλλον.

Παράλληλα, οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ, καλωσόρισαν την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν στο σωστό δρόμο το πρόγραμμα, ιδίως με την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο, στις 7 και 11 Νοεμβρίου, ενός σημαντικού αριθμού μεταρρυθμίσεων, καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013, τα οποία έχουν λάβει μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα, όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Το Eurogroup σημείωσε επίσης με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει νέα εργαλεία πριν την επόμενη εκταμίευση, για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση του προγράμματος τα οποία θα βοηθήσουν να παραμείνει σε τροχιά, κυρίως μέσω των μηχανισμών διόρθωσης για να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της σημαντικής ενίσχυσης του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι ? όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίχθηκε από την τρόικα ? θα είναι μια κατάλληλη προσαρμογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή υπό το πρίσμα των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν «τις λίγες υπολειπόμενες προαπαιτούμενες δράσεις κατεπειγόντως ώστε να επιτρέψουν την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης». «Μαζί με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το Eurogroup θα συζητήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους σε έκτακτη συνάντηση που θα συγκληθεί στις 20 Νοεμβρίου».

Το Eurogroup αναμένει ότι μέχρι τότε, όλα τα αναγκαία στοιχεία θα είναι σε θέση για τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τις σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την επιφύλαξη της θετικής αξιολόγησης της τρόικα όλων των προαπαιτούμενων δράσεων των ελληνικών αρχών, καταλήγει το ανακοινωθέν.