Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την έκβαση του Eurogroup

Αν και επικρατέστερο σενάριο για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις που προβάλλονται από....


αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αβέβαιες προοπτικές όσον αφορά τη συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Σε άρθρο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, αναφέρεται ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup έχει ως θέμα την επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και ότι ένα θετικό αποτέλεσμα σ' αυτό το ζήτημα θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα και θα περιόριζε την αστάθεια στις αγορές, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Η εφημερίδα «New York Times» δημοσιεύει ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, στην οποία υποστηρίζεται ότι ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα λάβει την επόμενη δανειακή δόση, ο αγώνας για να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ απέχει μακράν από το τέλος του. Κι αυτό, όπως σημειώνεται, γιατί είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά θα καταρρεύσει.

Η «Wall Street Journal» προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ότι ευελπιστεί να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την Ελλάδα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ερωτηθείς για τις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, δήλωσε ότι εξετάζεται μια σειρά λύσεων και ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλες αυτές τις δυνατότητες ούτως ώστε το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα να παραταθεί έως το 2017 και το ελληνικό χρέος να παραμείνει διαχειρίσιμο έως το 2020.

Το πρακτορείο Bloomberg, σε ανταπόκριση από το Βερολίνο, αναφέρει ότι η συνάντηση του Eurogroup πραγματοποιείται την ώρα που μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, αλλά και την επομένη σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης στην Καταλονία, όπου επικράτησαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι το Eurogroup θα ασχοληθεί παράλληλα με την εξεύρεση των 10 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το οποίο δημιούργησε η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων, η επαναγορά χρέους με χρήματα από τα ταμεία διάσωσης και η επιστροφή των κερδών που είχε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.